Se aglomerează Clujul. Studenţii iau cu asalt căminele

Se aglomerează Clujul. Studenţii iau cu asalt căminele
Zeci de mii de studenţi din toată ţara vor lua cu asalt Clujul la sfârşitul săptămânii. Bobocii Universităţii Tehnice au dat deja, joi, startul cazărilor în căminele universităţilor clujene, urmând ca, de vineri, şi celelalte instituţii de învăţământ superior să fie pregătite să îşi primească studenţii.

Deschiderea oficială a noului an universitar se apropie cu paşi repezi, aşa că studenţii din toate colţurile ţării au luat deja drumul Clujului, care le va fi casă timp de câţiva ani. Cererea pentru locurile din cămin a fost aproape dublă cu oferta pusă la bătaie de universităţi, aşa că mulţi tineri s-au văzut nevoiţi să găsească o alternativă de cazare. Aceeaşi situaţie a fost şi la căminele private, unde locurile au fost ocupate în totalitate încă din vară.

Bobocii UTCN s-au cazat joi
Prima universitate care a dat start cazărilor în cămine este Universitatea Tehnică. Bobocii au fost cazaţi joi, urmând ca de vineri şi până duminică să îşi primească locurile studenţii din anii II, III şi IV. Concurenţa pentru un loc în căminele universităţii a fost acerbă, fiind depuse în jur de 10.000 de cereri, potrivit reprezentanţilor instituţiei. UTCN oferă aproape 5.000 de locuri în cele două campusuri universitare, cel din Zorilor respectiv cel din Mărăşti, iar preţurile se încadrează între 110 şi 220 de lei pe lună.

UBB dă vineri startul cazărilor
La unităţile de cazare puse la bătaie de cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai, în prima zi se vor caza toţi studenţii din anul I de studiu de la nivel licență, pentru ca sâmbătă să fie rândul celor din anii II şi III. Duminică urmează să fie cazaţi studenţii din anul IV de la nivel licență, cei care fac cursuri de masterat, dar şi toţi cei care, din motive bine întemeiate, nu au reuşit să se prezinte pentru cazare în zilele stabilite. UBB oferă peste 5.000 de locuri de cazare în trei complexe studenţeşti, asta în timp ce numărul solicitărilor a fost aproape dublu, de peste 9.000. Taxele pe care studenţii le vor scoate lunar din buzunar sunt cuprinse între 100 şi 170 de lei.

UMF face cazări până în 2 octombrie
Tot vineri, studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu sunt aşteptaţi la cazări. Potrivit calendarului, studenții din anii I-VI repartizați în căminele Hasdeu VII, IX, X se vor putea caza în perioada 25 septembrie - 2 octombrie, iar cei repartizați în căminele Hasdeu B11/B13, Observator 1 se vor putea prezenta la unităţile de cazare în perioada 26 septembrie - 2 octombrie. Studenții vor trebui să achite anticipat contravaloarea cazării pe primele trei luni, tarifele lunare fiind cuprinse între 140 şi 280 de lei pe lună, în funcţie de numărul de paturi din cameră şi de condiţiile oferite.

Studenţii USAMV se cazează vineri şi sâmbătă
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară cazările se vor face sâmbătă şi duminică, adică în 26 şi 27 septembrie. USAMV pune la bătaie 1.196 locuri de cazare în cele patru cămine ale instituţiei, iar pentru a locui în aceste unităţi de cazare, studenţii vor scoate din buzunar sume care pornesc de la 110 lei.

UAD şi Academia de Muzică mai aşteaptă
La UAD, listele cu studenţii cazaţi în căminele universităţii în anul academic 2015-2016 vor fi publicate abia sâmbătă. Universitatea pune la bătaie 128 de locuri de cazare, în două cămine, taxele lunare pentru studenţi fiind cuprinse între 120 şi 370 de lei. Nici la Academia de Muzică nu au fost publicate listele pentru cele 124 de locuri.

Căminele private, funcţionale la capacitate maximă
Şi căminele particulare din Cluj au dat start cazărilor. Mai multe astfel de unităţi oferă la rândul lor câteva sute de locuri de cazare. Astfel, studenţii care nu au prins un loc în căminele universităţilor de stat, s-au „bătut" pentru un loc în cele particulare. Preţurile în aceste unităţi variază în funcţie de confort şi de condiţiile disponibile: tarifele lunare pornesc de la 250 de lei pe lună şi pot să ajungă până la 1.000 de lei pentru căminele care oferă, spre exemplu, saună sau bazin de relaxare.

Restul studenţilor - în gazdă sau în chirie
Cei care nu au prins loc în căminele de stat sau în cele private vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani. Chiriile la garsonierele sau apartamentele din Cluj-Napoca au "sărit în aer" odată cu debutul noului an universitar. La fel ca în fiecare an, tarifele au crescut în preajma toamnei. Mai exact, un apartament cu o cameră costă de la 210 euro şi poate să ajungă până la peste 300 de euro în zona centrală, conform portalului imobiliare.ro. De altfel, pentru un apartament cu două camere, doritorii vor scoate din buzunare între 300 şi 450 de euro, în funcţie de zonă şi de condiţii. La apartamentele de trei camere preţurile sunt şi mai mari: cele din cartierele mărginaşe pornesc de la 300 de euro, însă o locuinţă în zona centrală poate costa chiar şi 600 de euro.

 

CITEŞTE şi: Viaţa studenţească în Cluj-Napoca. Cât costă cazarea în căminele universităţilor de stat

CITEŞTE şi: Student a la Cluj. Cât costă cazarea în căminele private

Comenteaza