SONDAJ SOCIOPOL. Românii susțin proiectul Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist

SONDAJ SOCIOPOL. Românii susțin proiectul Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist
Românii cred că autoritățile trebuie să susțină proiectul Roșia Montană, dar și exploatarea gazelor de șist, arată un sondaj Sociopol realizat în perioada 23-26 august.

Astfel, 68% dintre respondenți au spus că autoritățile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului, arată evz.ro.

În plus, același sondaj de opinie arată că românii au încredere că autoritățile vor promova Roșia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievați au răspuns că autoritățile se vor opune proiectului Roșia Montană.

Românii susțin și exploatarea gazelor de șist, arată sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievați au răspuns că autoritățile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au răspuns că trebuie să se opună acestui proiect.

Întrebați ce cred că vor face autoritățile în cazul proiectului exploatării gazelor de șist, 72% dintre respondenți au afirmat că vor promova acest proiect, în timp ce 28% au răspuns că autoritățile se vor opune acestui proiect.

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 23-26 august 2013, pe un eșantion de 1079 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,2 %.


Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.

Potrivit documentului, participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni. Mai mult, începerea proiectului este condiţionată şi de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.


Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Etichete
Comenteaza