Traficul cu brazi a ajuns la apogeu. 600 de pomi de Crăciun confiscaţi în weekend

Traficul cu brazi a ajuns la apogeu. 600 de pomi de Crăciun confiscaţi în weekend
Cu Crăciunul la doar câteva zile distanţă, traficul de brazi este la apogeu. Controalele poliţiştilor din timpul acestui sfârşit de săptămână s-au lăsat cu confiscarea a peste 600 de astfel de pomi.

Oamenii legii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a pomilor de Crăciun, verificarea legalităţii transporturilor materialelor lemnoase şi verificarea legalităţii comercializării brazilor în pieţe, târguri şi oboare.

Cea mai mare captură a avut loc în 18 decembrie, când poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au identificat pe DN 1R, pe raza comunei Sâncraiu, o autoutilitară cu care se transportau brazi. În urma controlului s-a stabilit că şoferul, un bărbat de 46 de ani din comuna Călăţele, transporta 448 de pomi de Crăciun, brazi şi molizi, fără a deţine documentele prevăzute de lege.

"Doar pentru 160 de brazi a fost prezentat aviz de însoţire primar, emis de către un pădurar din cadrul ocolului silvic. Totodată, poliţiştii au constatat că doar 76 de brazi şi molizi purtau marcă silvică. Având în vedere cele constatate, a fost identificat pădurarul în cauză, stabilindu-se că este vorba despre un bărbat de 40 de anim din judeţul Alba.

Faţă de acesta se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal", au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. 

Pomii de Crăciun, în valoare de 13.500 de lei, au fost confiscaţi şi predaţi ocolului silvic, iar conducătorul autoutilitarei a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

În ziua următoare, la ora 08:30, agenţii Secţiei 2 Poliţie Cluj-Napoca au depistat pe strada Argeş un bărbat de 26 de ani din Măguri - Răcătău care comercializa pomi de Crăciun fără a deţine autorizaţie pentru astfel de activităţi. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional, iar zece brazi, în valoare de 800 de lei, au fost ridicaţi în vederea confiscării.

15 minute mai târziu, poliţişti din cadrul aceleiaşi secţii au identificat pe strada Ploieşti o femeie de 40 de ani din judeţul Alba care transporta cu un cărucior pomi de Crăciun pentru care a prezentat un aviz de însoţire a mărfii expirat. Astfel, cei 16 brazi, în valoare de 1.000 de lei, au fost ridicaţi în vederea confiscării, iar femeia a fost sancţionată contravenţional.

Tot pe strada Ploieşti oamenii legii au descoperit 11 pomi de Crăciun, în valoare de 700 de lei, abandonaţi, iar pe strada Dorobanţilor, în zona pieţei Mărăşti, au fost găsiţi alţi opt brazi abandonaţi, în valoare de 400 de lei.

Duminică, poliţiştii Secţiei 4 Cluj-Napoca au depistat în piaţa Ion Meşter doi bărbaţi din Cluj-Napoca şi din Valea Ierii, care ofereau spre vânzare 51 de pomi de Crăciun, fără a îndeplini prevederile legale. Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional, iar brazii au fost ridicaţi în vederea confiscării.

Printre persoanele prinse în urma controalelor se numără şi un bărbat din Gilău, care a fost depistat de agenţii Secţiei 3 Poliţie în timp ce oferea spre vânzare 32 de pomi de Crăciun, fără a deţine acte de provenienţă pentru aceştia. Şi în acest caz brazii au fost ridicaţi în vederea confiscării.

Comenteaza