Turla Bisericii Sfântul Mihail şi-a dezvăluit secretele. Se văd blocul sau casa ta din turlă? GALERIE FOTO

Turla Bisericii Sfântul Mihail şi-a dezvăluit secretele. Se văd blocul sau casa ta din turlă? GALERIE FOTO
Scări ameţitoare, statui, icoane vechi, praf şi clopote ca în filmele de capă şi spadă, iar, la final, o panoramă uluitoare a Clujului.

De toate acestea au avut parte clujenii care au profitat ieri la deschiderea turlei, cu ocazia zilei de 2 mai.


Misterele vechii turle a Bisericii Sfântul Mihail s-au dezvăluit pentru o zi tuturor curioşilor care se întrebau cum arată Clujul din balconul edificiului. Altă oportunitate de care s-au bucurat clujenii de Ziua Tineretului a fost intrarea liberă la Grădina Botanică unde, timp de câteva ore, a avut loc o acţiune de căutare de "comori".

Întreaga ascensiune în turla catedralei a fost pentru vizitatori o aventură neaşteptată. Intrarea se făcea pe o uşă laterală, în zona parkingului, care ducea la nişte scări abrupte de piatră. Înăuntru, turnul adăposteşte vestigii demne de un film cu mistere medievale, de la statui, basoreliefuri prăfuite la altare întregi, obiecte de cult şi o pictură gigantică găurită în mijloc. Senzaţii tari oferă şi urcarea scărilor de lemn, abrupte şi în câteva locuri chiar rupte.

Porţiunile dintre ele sunt, adesea, poduri din scânduri printre care se poate zări adâncimea turnului, iar balustradele sunt presărate frecvent cu excremente de porumbel. Pereţii sunt "împodobiţi" cu pânze de păianjen şi scrijelituri străvechi în limba maghiară, fiind luminaţi prin magnifice ferestre rotunde cu forme florale. Priveliştea pe care Clujul o oferă de la balconul care înconjoară turnul merită toate spaimele şi dezgustul de la urcare.

Oraşul se dezvăluie maiestuos, cu acoperişuri de burg medieval şi străzi aranjate măiestru, un ansamblu diferit de orice panoramă "clasică" a Clujului. Se văd şi mai multe cartiere ale oraşului. Vezi galeria foto, pentru a-ţi observa casa ori blocul de la înălţimea turlei.

Până la ora 13:00 au vizitat turnul peste 30 de persone, în principal tineri, dar şi grupuri de turişti străini, potrivit organizatorilor. "Au mai fost vizite în turn, dar mai mult vara. Acum ne-am propus să le oferim tinerilor din Cluj, de ziua lor, să îşi cunoască oraşul şi din altă perspecivă", a declarat Krippan Kinga, responsabil din partea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB)cu vizitarea acestui obiectiv. Acţiunea face parte din manifestările organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Tineretului de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Cluj, în colaborare cu organizaţii studenţeşti de la UBB şi Universitatea Sapientia, Asociaţia de Tineret KIFOR, organizaţii de liceeni şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj. "La vizite s-a aflat şi un reprezentant al Bisericii Romano-Catolice. Nu ne-am temut de probleme. Ne-am bucurat că am obţinut deschiderea turnului pentru vizitatori. Fiecare merge pe propria răspundere, sperăm că nu sunt incidente pe scări", a declarat Katalin-Boglárka Kassay, director executiv al DJST. Evenimentul includea şi o expoziţie foto la Universitatea Sapientia, însă aceasta a fost anulată. "Din câte am înţeles, studenţii nu au reuşit să îşi pregătească lucrările la timp şi nu au vrut să expună doar câteva poze", a explicat directoarea DJST.

Distracţie la Grădina Botanică

O altă parte importantă a manifestării dedicate tinerilor clujeni a avut loc la Grădina Botanică, unde intrarea a fost liberă pe tot parcursul zilei. A urmat o acţiune de "căutare de comori", o campanie antifumat numită "Tinereţe fără fumuri" şi o masă rotundă. "Din păcate, în prima parte a programului nu prea am avut vizitatori, din cauza ploii. Ne-am dorit ca studenţii şi elevii clujeni să descopere faţete necunoscute ale Grădinii Botanice", a declarat Timoftei Man, consilier în cadrul DJST.

 

Comenteaza