Un ONG din Roşia Montană despre festivalul FânFest: "e un spectacol ieftin, nedemn"

Un ONG din Roşia Montană despre festivalul FânFest:
Un ONG din Roşia Montană spune despre festivalul FânFest, organizat în localitate de mai mulţi ani, că este "un spectacol ieftin, nedemn de Roşia Montană".
">

"Fân Fest nu reprezintă Roşia Montană. Aşa-zisul festival este o jignire la adresa localnicilor şi la tradiţiile unei zone cu o istorie milenară în minerit pe care oamenii locului le respectă", arată ONG-ul "Pro Dreptatea", la câteva minute după ce sindicatul Viitorul Mineritului, din localitate, a remis un comunicat pe aceeaşi temă şi cu aceeaşi abordare. Festivalul are loc între 12 şi 14 august şi a ajuns la a şasea ediţie.


"În ciuda insistenţei cu care organizatorii continuă să transmită aceleaşi mesaje fără fond, noi, adevăraţii membri ai comunităţii locale, vrem să înţeleagă toată lumea că festivalul Fân Fest nu este o manifestare tradiţională a comunităţii din Roşia Montană. Este un eveniment înfiinţat special de persoane care nu au nici o legătură cu zona, pentru a protesta împotriva mineritului la Roşia Montană şi implicit la dreptul la o viaţă mai bună a oamenilor de aici", arată ONG-ul Pro Dreptatea.

Iată mai jos conţinutul integral al comunicatului

Fân Fest este un spectacol ieftin, nedemn de Roşia Montană
Fân Fest nu reprezintă Roşia Montană. Aşa-zisul festival este o jignire la adresa localnicilor şi la tradiţiile unei zone cu o istorie milenară în minerit pe care oamenii locului le respectă.
În ciuda insistenţei cu care organizatorii continuă să transmită aceleaşi mesaje fără fond, noi, adevăraţii membri ai comunităţii locale, vrem să înţeleagă toată lumea că festivalul Fân Fest nu este o manifestare tradiţională a comunităţii din Roşia Montană. Este un eveniment înfiinţat special de persoane care nu au nici o legătură cu zona, pentru a protesta împotriva mineritului la Roşia Montană şi implicit la dreptul la o viaţă mai bună a oamenilor de aici.
De câţiva ani, suntem nevoiţi să suportăm umilinţele şi desfrâul unor tineri care vin la noi acasă să ne dea lecţii despre cum să trăim şi care, chipurile, vor să ne salveze. Asta în timp ce organizatorii spun că este un festival cultural destinat celor care vor să cunoscă istoria Roşiei Montane şi oamenii locului. Însă nu este deloc aşa.
"Fân Fest a adus în fiecare an la Roşia Montană grupuri de tineri care nu au avut nimic în comun cu tradiţiile şi cultura zonei. Au dat peste cap viaţa normală a Roşiei Montane, unde oamenii nu doresc decât să muncească şi să trăiască în linişte. Unii dintre ei au jignit localnicii, i-au înjurat, le-au devastat grădinile şi gospodăriile în setea lor de "cultură". Le transmitem că nu sunt bineveniţi la Roşia Montană, noi avem tradiţiile şi manifestările noastre culturale. Aici s-a format o adevărată cultură venită din cei peste 2000 de ani de minerit. O dovadă este tradiţionala sărbătoare "Mărie, Dragă Mărie", din 15 august de la Cărpiniş, sau Ziua Minerului care se va ţine în 28 august pe stadionul din comună. Noi îi aşteptăm acolo să vadă cum sărbătoresc roşienii. Iar de salvat de la sărăcie şi situaţia de acum o poate face doar investiţia în minerit propusă la Roşia Montană şi pe care noi localnicii o susţinem." Andrei Jurcă, preşedintele ONG Pro Roşia Montană.
"Suntem oameni simpli, cu frica lui Dumnezeu, ne distrăm atunci când avem motive de bucurie şi nicidecum prin manifestări ca Fân Fest. Acest festival nu a schimbat nimic, în fiecare an a fost doar multă gălăgie şi mizerie. Nu vor decât să ne lase fără locuri de muncă şi să convingă guvernanţii şi opinia publică că la Roşia Montană nu este nevoie de minerit. Ce au făcut ei pentru Roşia Montană în ultimul an, de la ultima vizită? În presă spun că vor să ne cunoască istoria, dar dacă îi întrebi pe participanţi, afli că au venit doar ca să se distreze. Asta este cultura lor şi tradiţiile pe care spun că le promovează." Marcu Blăjan , preşedintele ONG Pro Dreptatea.
Comunitatea din Roşia Montană este revoltată că aceşti oameni care nu au nici o legătură cu zona continuă să vină aici în fiecare an, se distrează două zile şi apoi pleacă fără să le pese de istoria, cultura, tradiţiile şi viaţa noastră, a celor care trăim aici.
Mai mult, încearcă să convingă lumea că Fân Fest este o modalitate de promovare a Roşiei Montane şi să includă localitatea noastră pe lista UNESCO.
Vă spunem noi, localnicii, că Fân Fest este o insultă la adresa acestei localităţi miniere. Sperăm ca cineva să pună capăt acestei jigniri la adresa comunităţii noastre şi nu cerem decât să fim lăsaţi să ne promovăm adevăratele tradiţii, să ducem o viaţă bună la noi acasă şi să pornim la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil pentru bunăstarea tuturor.

 

Comenteaza