Foto Un proiect TIFF, "poftit" afară din Conti. "Refuzul, după ce am decis să nu mai facem un cocktail la restaurantul patronului, cost de 8.000 euro în 2017"

Un proiect TIFF, "poftit" afară din Conti. "Refuzul, după ce am decis să nu mai facem un cocktail la restaurantul patronului, cost de 8.000 euro în 2017"
Un proiect TIFF, "poftit" afară din Conti. "Refuzul, după ce am decis să nu mai facem un cocktail la restaurantul patronului, cost de 8
Un proiect TIFF, "poftit" afară din Conti. "Refuzul, după ce am decis să nu mai facem un cocktail la restaurantul patronului, cost de 8
Un proiect TIFF, "poftit" afară din Conti. "Refuzul, după ce am decis să nu mai facem un cocktail la restaurantul patronului, cost de 8
Un proiect TIFF, "poftit" afară din Conti. "Refuzul, după ce am decis să nu mai facem un cocktail la restaurantul patronului, cost de 8

Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, susţine că realizatorii unui proiect din cadrul TIFF "au fost poftiţi afară" din Hotel Continental, pe motiv că anul acesta au decis să organizeze un cocktail la un alt restaurant decât cel deţinut de proprietarii Continental. Pentru petrecerea din 2017, Giurgiu spune că a plătit 8.000 de euro.

Redăm, mai jos, postarea integrală de pe Facebook a lui Tudor Giurgiu:

"Din 2011, TIFF & fotograful Şerban Mestecăneanu au început un proiect special - fotografierea unor invitaţi speciali ai festivalului în spaţiile abandonate, dar foarte atractive vizual, ale Hotelului Continental din Cluj. Am făcut asta cu gândul de a aduna un portofoliu deopotrivă semnificativ şi inedit în vederea organizării unei expoziții-surpriză pe când clădirea va fi repusă în funcţiune, indiferent de destinaţia finală.

Am luat un OK iniţial de la SC Expert Insolvenţă, lichidator al SC Ardeleana, care deţinea imobilul. Din 2014 am luat acelaşi OK de continuare a proiectului din partea noilor proprietari, domnul Ioan Bene/ Napocamin SRL. Zeci de invitati, nume mari din cinematografie, au acceptat să facă parte din acest proiect special şi să intre în jocul propus de noi.

Anul acesta nu s-a mai putut. Evident, e dreptul oricărui proprietar de a zice “nu mai vreau, hai valea de aici!”. Totuși, Serban Mestecăneanu a fotografiat în hotel o zi şi jumătate la începutul festivalului, dar apoi a fost poftit afară, împreună cu unul din actorii israelieni de top, Lior Ashkenazi, vedeta din “Foxtrot”, rămas perplex după incident. 

Evident, nu e o intamplâre că acest refuz a venit fix după ce colegii mei de la deptartamentul de organizare evenimente au decis să nu mai facă un cocktail la restaurantul Aroma, patronat de acelaşi domn Bene prin Napocamin, între angajaţii firmei numărându-se şi d-nul ex-primar Sorin Apostu. Anul trecut TIFF a plătit către Aroma 8.069 de euro (TVA inclus), anul ăsta, zero lei. Am mers în alta parte, nu pentru că n-am fost multumiţi, ci pentru că bugetele au scăzut şi nu ne-am mai permis închirierea acestui loc.

Domnule Bene, dragă Sorin, înţeleg că ne-aţi pedepsit că am îndrăznit să nu vă mai dăm 8.000 de euro şi aţi aplicat filosofia “Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, care probabil vă ghideaza în businessul dvs. Doar că vă spun sincer că greşiti! V-aţi găsit să vă răzbunaţi copilăreşte pe un proiect care nu merita o astfel de încheiere. Ştiu că nu vă pasă de micile noastre frivolităţi artistice şi de pasiunea cu care le facem.

Nu vă pot convinge de cât de fascinant va fi acest posibil viitor album foto de colecţie. Vă provoc însă la un an de reflecţie. N-o să vă propunem trocuri şi n-o să vă promitem că o să facem iar chefuri la Aroma. O să vă spunem doar “mulţumesc”. Iar dacă veţi vinde hotelul sau îl veţi renova şi în interior, vă vom spune tot “mulţumesc”. Vă vom invita la vernisajul expoziţiei foto în calitate de Mecena ai unui proiect de care n-aţi ştiut şi în care n-aţi crezut, dar care chiar îi tare fain".

Lucrările de reabilitare a Hotelului Continental din centrul Clujului avansează. Faţada reabilitată a fost descoperită spre finele lunii mai.

ZIUA de CLUJ a scris în iunie 2017 că au existat suspiciuni de lucrări ilegale la clădire.

Societatea Napocamin, care deține imobilul, avea o autorizație de lucrări în primă intervenție, primită în 4 ianuarie 2016, pentru 12 luni. Aceasta după ce, la final de 2015, acolo s-a petrecut un accident care putea să aibă urmări grave. Un element de decor s-a desprins și a căzut, rănind o femeie aflată pe trotuar.

Prima intervenție s-a început, dar nu s-a dus la bun sfârșit. În schimb, clădirea a rămas acoperită și sluțește centrul Clujului. În 2 noiembrie 2017 s-a obținut în sfârșit o altă autorizație de pentru reabilitarea și revitalizarea imobilului, evaluate la 1,6 milioane de lei. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 de luni.

Trebuie subliniat că Napocamin este controlată de omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare şi care a fugit în Italia. Pe de altă parte, manager de proiect la Continental este un alt infractor, Sorin Apostu, fostul primar al Clujului. Continental a fost cumpărat de Ioan Bene, prin Napocamin, cu 5 milioane de euro, de la societatea Ardeleana Alba-Iulia, prin lichidatorul judiciar.

Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro (adică ''puțin" mai mult de 1,6 milioane de lei, cât era menţionat în autorizaţia pentru reabilitare).

Hotelul New York din Cluj-Napoca

Hotelul New York (cunoscut în ultimele decenii sub numele de Continental) a fost construit în stil eclectic la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pákey.

Iniţial pe acest loc a existat hotelul Naţional, clădire clasicistă cu un singur etaj. Acesta a fost demolat în 1894, pe locul său fiind ridicat hotelul New York, clădire de colţ eclectică. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară şi de presă a oraşului.

În anii postbelici hotelul şi-a continuat activitatea, sub numele de Hotelul Continental. Acesta are o suprafaţă totală de 7.200 mp (1.800 mp la sol, plus patru niveluri).

Comenteaza