Grevă la Sinterom. “În automotive nu putem da salariile mari din orașul Cluj-Napoca”

Grevă la Sinterom. “În automotive nu putem da salariile mari din orașul Cluj-Napoca”

Conducerea combinatului de piese auto Sinterom va opri fabricarea de “produse sub contracte păguboase pentru societate” încheiate cu companii multinaționale pentru a putea asigura plata angajaților. Aceștia au pornit o acțiune de protest în urma tăierilor de salarii operate de la începutul anului.

“La mijlocul lunii februarie, societatea a anunțat că va intra într-un proces de restructurare menit să-i pună în valoare dotările tehnice, vizându-se relansarea exclusivă a fabricației de piese sinterizate, abandonându-se fabricarea celelorlalte produse consumatoare de resurse, precum pompe-bujii și ceramice.

Analiza internă a scos în evidență faptul că societatea a devenit în ultimii ani un furnizor captiv al câtorva clienți, companii multinaționale care se folosesc de unele practici comerciale, nejustificate economic sau tehnic prin care solicită reduceri anuale de prețuri pe seama creșterii ritmului de producție. 

În ultimii ani societatea s-a confruntat cu o scădere continuă a profitabilității generate în principal de creșterea prețurilor pe piața de energie și de gaze naturale și a costului cu munca vie. Faptul că activitatea de producție se desfășoară în Cluj-Napoca, un oraș cu un nivel ridicat al salarizării pune, de asemenea, societatea în o dificultate majoră în ceea ce privește competitivitatea ei în industria automotive.

În vederea menținerii în piață a societății, acționarii au fost de acord să subvenționeze în ultimul an activitatea de producție, dar începând cu acest an a devenit imperativă reorganizarea și restructurarea societății, prin concedierea colectivă a 62 de salariați.

Deși benefic pentru societate, planul de reorganizare și restructurare - coroborat cu acordarea de salarii diminuate în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, în vederea încadrării manoperei în normele impuse de clienți - a stârnit nemulțumirea unei părți importante a salariaților, care începând cu data de 14 martie, au pornit o acțiune de protest prin întreruperea activității.

Conducerea executivă a societății și acționariatul său consideră revendicările salariaților ca fiind îndreptățite, solidarizează cu aceștia și va continua acțiunea de a oprire a fabricării de produse sub contracte păguboase pentru societate, asumând pierderi noi pentru cel mult două luni de fabricație”, a menționat directorul general Mihail Lăzăroae.  

Conducerea Sinterom a decis să închidă trei secții de producție și să dea afară majoritatea angajaților care lucrau în aceste sectoare. Pentru a cofinanța un proiect european, șefii societății au gajat cu hale și depozite.

Planul de restructurare și de eficientizare includea perspectivele de redresare în raport cu posibilitățile și specificul activității, cu mijloacele financiare disponibile și cu evoluția cererii pe piață și va permite societății să se redreseze din punct de vedere financiar până la sfârșitul anului.

Pentru asigurarea cofinanţării, în adunarea generală acționarilor s-a decis anul trecut angajarea unui credit bancar, în limita a 1,5 milioane de euro, pe termen de 5-8 ani. Compania a garantat linia de credit cu hale şi depozite din Cluj-Napoca. În toamna anului trecut, directorul general Dan Cataranciuc a demisionat din funcție, în locul său fiind numit piteșteanul Claudiu Ciurescu.

Sinterom, societate specializată în fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastică, a înregistrat o cifră de afaceri anuală de 13 milioane de lei, cu un profit net de 134.351 de lei și avea 137 de angajați la finele anului 2017.

Afacerile societății erau la aproape jumătate față de cele 2009, profitul s-a diminuat de opt ori, în timp ce numărul salariaților s-a redus substanțial în ultimii 10 ani, de la 324 câți activau pe atunci. Combinatul a fost înființat în 1936 sub numele de Uzina Triumf, fabricând produse chimice. 1948 marchează începerea fabricației bujiilor auto cu izolator de mică, iar din 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic.

În 1970 începe fabricația de piese sinterizate din pulberi metalice feroase și neferoase, sub licență Metafram (Franța), iar patru ani mai târziu își schimbă numele din Triumf în Sinterom ca urmare a creșterii ponderii produselor sinterizate. Secția sculărie a fost înființată în 1984. Din 2000 Sinterom intră în componența grupului Serviciile Comerciale Române, controlat de Ștefan Vuza.

Comenteaza