Miliardarul Yuri Milner investeşte într-un proiect privat de căutare a vieţii extraterestre

Miliardarul Yuri Milner investeşte într-un proiect privat de căutare a vieţii extraterestre

Agenţiile guvernamentale ar putea să piardă în curând monopolul misiunilor de căutare a vieţii extraterestre, cel puţin în ceea ce priveşte Sistemul Solar, după ce miliardarul de origine rusă Yuri Milner a anunţat că investeşte într-un astfel de proiect, conform Space.com, citat de Agerpres.

El a înfiinţat fundaţia Breakthrough Initiatives, alături de soţia sa, Julia, în 2015. Această organizaţie caută semnale emise de eventuale civilizaţii extraterestre din Calea Lactee, însă recent Milner a luat decizia de a se implica în căutarea vieţii în locurile unde teoretic ar putea exista, în Sistemul Solar.

"Ne gândim foarte serios la iniţiative (de cercetare n.r.) bazate pe Sistemul Solar", declara Yuri Milner la 4 noiembrie, cu ocazia participării la cea de-a 7-a ediţie anuală a Breakthrough Prize, la Centrul de Cercetare Ames, aparţinând NASA. "Ne gândim dacă nu putem să ne implicăm cumva prin fundaţia noastră, cu finanţate privată, pentru a completa proiectele finanţate de guvern", adăuga el.

Organizaţia Breakthrough Initiatives a finanţat deja cu 100 de milioane de dolari proiectul Breakthrough Listen, care caută semnale radio de la eventuale civilizaţii extraterestre, precum şi proiectul Breakthrough Starshot, cu aceeaşi sumă, proiect care îşi propune construcţia unor micro-sonde spaţiale cu propulsie asigurată de o rază laser, ce ar putea fi folosită pentru explorarea sistemului planetar al celei mai apropiate stele faţă de Soare, Proxima Centauri (aflată la distanţa de aproximativ 4 ani lumină). Misiunea Starshot va dispune de sonde capabile să călătorească cu 20% din viteza luminii şi care vor ajunge la Proxima Centauri în aproximativ 20 de ani.

O potenţială misiune în căutarea vieţii extraterestre microbiene sau de altă natură în Sistemul Solar ar avea probabil un buget similar, Yuri Milner recunoscând că, pentru început, astfel de programe derulate exclusiv privat, vor avea un buget cu un ordin de magnitudine inferior celor derulate de NASA din bani publici. Avantajul este că "noi putem să ne asumăm mai multe riscuri", a adăugat el.

Posibilele destinaţii din Sistemul Solar la care se gândeşte Yuri Milner sunt Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter sau Enceladus, un satelit din sistemul de luni al planetei Saturn, ambele corpuri având, conform oamenilor de ştiinţă, oceane de apă lichidă sub crusta de gheaţă de la suprafaţă. O altă posibilă ţintă este planeta Venus. Această planetă poate părea o ţintă ciudată pentru căutarea vieţii extraterestre, ţinând cont de faptul că la suprafaţa sa temperaturile sunt suficient de ridicate pentru a topi plumbul. Această planetă este însă învăluită într-o atmosferă densă, iar deasupra norilor venusieni, la altitudini de aproximativ 40 de kilometri, ar putea exista condiţii favorabile proliferării unor organisme microbiene.

Yuri Milner a menţionat şi planeta Marte ca o posibilă ţintă pentru căutătorii de viaţă extraterestră, însă ţinând cont de faptul că atât NASA cât şi SpaceX, deţinută de un alt miliardar preocupat de cosmos, Elon Musk, sunt interesate de misiuni pe Marte în viitorul apropiat, Planeta Roşie nu mai este o ţintă potenţială pentru fundaţia Breakthrough Initiatives.

"Pe Marte probabil că trebuie să ajungi la adâncimi mari în subsol, de ordinul mai multor metri, dacă nu chiar zeci de metri, pentru a găsi ceva interesant. Iar în cazul lui Marte majoritatea experţilor sunt de acord că dacă găseşti ceva, cel mai probabil va fi fosila unei vechi forme de viaţă acum dispărute şi nu organisme vii. Însă nu vom şti niciodată până nu ajungem acolo", a mai susţinut el.

Comenteaza