Grefierii: “Testați-i urgent pe toți angajații din instanțe la Cluj!”

Grefierii: “Testați-i urgent pe toți angajații din instanțe la Cluj!”

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) solicită testarea întregului personalul din instanțe care are relații cu publicul deoarece, în lipsa testelor, orașe precum Clujul au devenit adevărate focare de răspândire a coronavirusului.

"Întrucât o conduită preventivă poate limita răspândirea infectărilor, solicităm ca la nivelul fiecărei direcţii de sănătate publică (DSP) să se stabilească o procedură pentru ca întregul personal care desfăşoară program cu publicul să fie testat antigen, de la primele simptome. Imposibilitatea identificării celor infectaţi şi mai ales absenţa testării a generat contaminarea de-a valma a salariaţilor şi deschiderea unor adevărate focare de răspândire a Covid-19 în oraşe ca Bucureşti, Bacău, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea".

Grefierii solicită DSP din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, în condiţiile în care "instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus, iar angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri".

SNGJ susține că instanţele şi parchetele din România au devenit focare, iar pe măsură ce salariaţii continuă să se prezinte la locul de muncă, factorii decidenţi nu reuşesc să identifice resursele necesare pentru implementarea măsurilor adecvate de protecţie împotriva răspândirii virusului.

„Activitatea din instanţe şi parchete este bazată preponderent pe interacţiunea fizică cu justiţiabilii şi alţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie, iar activitatea propriu-zisă implică în cele mai multe cazuri prezenţa fizică a personalului la serviciu.

Unele sectoare, precum arhive şi registraturi şi cele în care salariaţii sunt în contact direct cu publicul, cum este cazul şedinţelor de judecată, necesită măsuri de control şi prevenire, mai riguroase decât alte sectoare. Cu toate acestea, angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri", arată SNGD.

Având în vedere creşterea alarmantă de cazuri Covid-19 în rândul salariaţilor din instanţe şi parchete, media de vârstă şi bolile profesionale de care suferă grefierii, care îi plasează în grupa vulnerabilă de risc, sindicaliştii cer DSP din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.

“În contextul în care instanţele judecătoreşti îşi suspendă activitatea cu publicul din cauza contaminării în masă a salariaţilor (cum este cazul la Cluj-Napoca), ce nu poate fi întreruptă în absenţa testării, autorităţile statului, prin DSP, menţin procedurile care au generat acest dezastru, refuzând testarea salariaţilor care au intrat în contact cu persoane confirmate ca fiind infectate Covid-19”, susţin sindicaliştii.

Ei spun că există posibilitatea ca angajaţii cu test antigen pozitiv să fie testaţi RT-PCR, iar în cazul în care acest test este pozitiv, testarea în masă devine obligatorie. "Ne arătăm disponibilitatea de a sprijini DSP cu obţinerea informaţiilor necesare efectuării anchetelor epidemiologice la locul de muncă pentru a nu pune presiune pe centrele de testare, inclusiv cu organizarea personalului pentru testare la locul de muncă".

Sindicaliştii afirmă că este de neînţeles de ce în justiţie testarea salariaţilor este refuzată în condiţiile în care s-a creat şi cadrul fiscal, în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor neimpozabile şi care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a sumelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator / plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, la iniţiativa angajatorului / plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

"În raport de aceste noi prevederi fiscale, solicităm public Ministerului Justiţiei emiterea unei circulare către toţi angajaţii din cadrul autorităţii judecătoreşti pentru a demara procedurile de testare a angajaţilor prin intermediul DSP sau de a deconta contravaloarea testelor efectuate în privat de salariaţi din banii proprii. Măsura este una de prevenire a răspândirii virusului şi de contaminare a întregului personal, care dacă nu va fi luată va conduce, gradual, la suspendarea activităţii în toate instanţele şi parchetele din ţară".

Comenteaza