Update Justiția, blocată de grefieri. Angajații ies în stradă pentru pensiile speciale

Justiția, blocată de grefieri. Angajații ies în stradă pentru pensiile speciale

La Cluj-Napoca, peste 150 de grefieri protestează, miercuri, faţă de intenţia guvernanţilor de a le tăia pensiile de serviciu.

UPDATE: La Cluj-Napoca grefierii s-au adunat în holul Palatului de Justiţie Cluj, având afişe cu mesaje precum „Protest”, „Salariul grefierilor reprezintă singura sursă de venit” sau „Funcţia de grefier este incompatibilă cu orice altă funcţie publică”, după care au ieşit în faţa instituţiei, întrerupând activitatea timp de două ore.

„Un complet de judecată nu poate să funcţioneze fără judecător, dar nici fără grefier. În cadrul sistemului nostru, al Ministerului de Justiţie, atât judecătorii cât şi grefierii au parte de o viaţă foarte crudă. Noi ştim când trebuie să venim la serviciu, dar nu ştim când plecăm. Noi nu avem pensii speciale, noi avem pensie de serviciu. Nu putem avea venituri suplimentare ca oricare român din ţara asta, nici femeie de serviciu la blocul meu nu mă pot angaja pentru că sunt incompatibilă. Pentru ce are un parlamentar pensie specială? Vă rog să îmi spuneţi când aţi văzut un grefier să doarmă în sala de şedinţă aşa cum am văzut parlamentarii?”, a spus grefierul Aura Mureşan.

La protest participă grefieri de la Curtea de Apel Cluj, Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul specializat Cluj şi Tribunalul Cluj.

_________________________________

Peste 6000 de grefieri din întreaga vor ieși în stradă pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată.

"Prima dată am avertizat, astăzi garantăm. JUSTIȚIA NU SE POATE ÎNFĂPTUI FĂRĂ GREFIERI!", precizează SNGJD.

Motivul îl reprezintă soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor de adoptare a proiectului de lege care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform comunicatului transmis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

„Deşi în şedinţa din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă şi protecţie socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale şi de serviciu, pentru ca Guvernul României să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiaşi comisii în data de 17 decembrie 2019”, se arată în comunicatul menționat.

Sindicaliştii grefierilor susţin că, deşi Ministerul Justiţiei, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor miercuri.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze o primă acţiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, mai precizează Sindicatul grefierilor.

Protestul grefierilor începe la ora 10, odată cu ședința de plen în care ar urma să fie votat proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii. 

 

 

Comenteaza