25 de românce ce au schimbat lumea. Una este cetăţean de onoare al Clujului

25 de românce ce au schimbat lumea. Una este cetăţean de onoare al Clujului
| Foto: Arhiva

Sunt multe românce care au făcut istorie şi care ne-au schimbat viaţa în bine prin descoperirile şi invenţiile lor, prin politică, scriitură sau militând pentru drepturile omului. Iată o listă cu 25 de nume importante.

1. Elisa Leonida Zamfirescu. A fost o ingineră şi inventatoare din România, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume. 

2. Ecaterina Teodoroiu. A fost o cercetaşă şi participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârşitul bătăliei de la Mărăşeşti luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

3. Elena Caragiani Stoenescu. Este prima femeie aviator din România. Primul său zbor l-a efectuat în anul 1912, însoţită de profesorul său de echitaţie , iar brevetul de pilot aviator cu numărul 1591 i-a fost eliberat de Federaţia Aeronautică Internaţională, la 22 ianuarie 1914, în Franţa.

4. Sarmiza Bilcescu. A fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în drept la Universitatea din Paris şi prima femeie din lume cu un doctorat în drept. A fost căsătorită cu inginerul Constantin Alimănişteanu.

5. Aurora Gruescu. A fost prima femeie inginer silvicultor din lume şi prima româncă intrată în Guinness Book. Numele său este legat de primul plan de împădurire naţională.

6. Elena Văcărescu. A fost o scriitoare română stabilită în Franţa, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A avut o bogată activitate politică şi literară la Paris. A avut o idilă cu viitorul rege Ferdinand, relaţie dezaprobată de regele Carol I şi guvern. 

7. Elena Negruzzi. A fost o juristă română, manifestându-se în perioada interbelică ca o figură proeminentă în mişcarea feministă din România.

8. Sofia Ionescu. A fost un medic neurochirurg român.

9. Elena Ghica. este numele de naştere al ducesei Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare de origine româno-albaneză cunoscută sub pseudonimul Dora d'Istria. A fost fiica marelui ban Mihail Ghica şi nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica. A fost prima femeie care a escaladat vârful Moench din Alpii (4105m) elvetieni la 11 iunie 1855, după trei zile de expediţie. 

10. Hortensia Papadat-Bengescu. A fost o mare prozatoare, romancieră şi nuvelistă din epoca interbelică.

11. Virginia Andreescu Haret. A fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Ştiinţei organizat la Bucureşti, în 1981. A fost nepoata pictorului Ion Andreescu şi a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret.

12. Elisabeta Rizea. A fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului ţărănist Gheorghe Şuţa, ucis de comunişti în 1948. Împreună cu soţul ei a sprijinit activ grupul de rezistenţă anticomunistă Arsenescu-Arnăuţoiu. A fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste în 1952 şi 1961. A executat 12 ani de închisoare.

13. Cella Serghi. A fost o scriitoare, publicistă şi traducătoare română, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice. A debutat cu romanul Pânza de păianjen, fiind susţinută de scriitori faimoşi ai epocii, ca Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian şi Camil Petrescu. În anul 1977 a publicat la editura Cartea Românească un volum autobiografic intitulat Pe firul de păianjen al memoriei.

14. Ana Aslan. A fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie (1958 - 1988). A evidenţiat importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.

15. Cecilia Cutescu Storck. A fost o pictoriţă română cu o puternică influenţă în viaţa culturală din perioada interbelică.

16. Nadia Comaneci. Este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câştigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeiţa de la Montreal", prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

17. Irina Burnaia. Cu numele său real de Irina Cioc (1909, Ciurari - 1997, Geneva) a fost o avocată română din baroul Ilfov, cunoscută în special datorită activităţii sale ca aviatoare în perioada dintre cele două războaie mondiale. Născută în Muntenia, şi-a luat numele de „Burnaia" de la apa curgătoare care străbate satul său natal.

18. Smaranda Brăescu. A fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). În 2016 a primit titlul de cetăţean de onoare "post-mortem" al Clujului.

19. Hariclea Darclee. Una dintre personalităţile muzicale cele mai importante ale României.

20. Sofia Nadejde. A fost o publicistă, prozatoare şi autoare dramatică română. Orientarea sa politică a fost una marxistă, fiind membră a Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România. A fost totodată şi o susţinătoare a feminismului. A fost soţia lui Ioan Nădejde şi sora pictorului Octav Băncilă.

21. Florica Bagdasar. A fost medic cu specialitatea neuropsihiatrie infantilă şi a fost prima femeie ministru din România, la Ministerul Sănătăţii, în perioada 1946-1948.

22. Martha Bibescu. A fost o romancieră, poetă, politiciană şi memorialistă română şi franceză. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezenţă de o mare nobleţe de spirit. A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris şi ministru de Externe, şi a Smarandei (Emma) Mavrocordat. A fost soţia prinţului George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles şi care avea să devină preşedintele Federaţiei Aeronautice Internaţionale. De asemenea, a fost una din primele femei-mason ale României şi una dintre cele mai frumoase şi cunoscute românce ale începutului de secol XX.

23. Eugenia Reuss-Ianculescu. A constituit asociaţia Emanciparea femeii; asociaţia îşi va schimba în 1913 numele în Drepturile femeii şi va scoate revista cu acelaşi nume; se afiliază la Alianţa internaţională a femeilor.

24. Calypso Botez. A militat pentru îmbunătăţirea condiţiilor cu care erau tratate femeile şi s-a implicat activ în mişcarea feministă.

25. Marina Stirbey. Fiica lui George și nepoata lui Alexandru Știrbey. A fost numită „Prințesa aviației românești", ca un omagiu pentru toate cele câte le-a făcut, în cer și pe pământ. 

(surse: positivenewsromania.com; wikipedia)

Comenteaza