Considerată un medicament "bun la toate", este una dintre cele mai folosite remedii

Considerată un medicament
Planta, originară din America de Nord, era folosită de foarte multă vreme de către indieni în vindecarea rănilor sau în tratarea muşcăturilor de şarpe.

Echinaceea este o plantă cunoscută pentru proprietăţile antibacteriene, antifungice şi antivirale. Prin conţinutul de elemente care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide şi minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod si fier, dar şi vitaminele A, E si C, echinaceea poate lupta împotriva oricărui fel de infecţie microbiană, având efect antipatogenic puternic.

Pentru utilizare medicamentoasă se folosesc trei tipuri de echinaceea: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia si Echinacea pallida. Toate cele trei soiuri pot fi folosite pentru a stimula imunitatea organismului. 

Beneficiile pentru sănătate ale echinaceei:

Este una dintre cele mai folosite remedii pe bază de plante pentru a vindeca bolile respiratorii. Grăbeşte vindecarea în caz de răceală, tuse şi gripă.

Echinaceea stimulează sistemul imunitar, activând producţia celulelor albe din sânge care au un rol esenţial în lupta împotriva infecţiei.

Datorită proprietăţilor antibacteriene, vindecă multe boli infecţioase. Ceaiul de echinaceea este recomandat pentru tratarea infecţiilor tractului urinar.

Extractul de echinaceea este utilizat pentru vindecarea herpesului genital şi candidoza.

Este eficientă în cazul infecţiilor sau a rănilor apărute la nivelul pielii, ajută la regenerarea tegumentului.

Echinacea ajută la producţia de interferon. Aceasta creşte activitatea antivirală împotriva diferitelor infecţii virale cum ar fi herpesul şi gripa.

Este utilizată extern pentru tratarea psoriazisului, artritei, eczemelor, edemelor limfatice şi altor boli inflamatorii ale pielii.

Cea mai comună metodă de a folosi planta este de a bea ceai de echinaceea. Se adaugă 1-2 linguriţe de echinaceea la o ceaşcă de apă filtrată. Se lasă să fiarbă timp de 5-10 minute. Se recomandă consumul unei ceşti de ceai de echinaceea de trei ori pe zi.

O altă variantă ar fi tratamentul cu echinacea sub formă de tinctură, se folosesc 1-3 milimetri de maxim trei ori pe zi.

Contraindicaţii:

Echinaceea este contraindicată persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, în cazul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroză în plăci, hepatita autoimună, tiroidita Hashimoto), persoanelor alergice, în timpul tratamentului împotriva leucemiei şi copiilor sun 2 ani.

 

Comenteaza