Cum pot fi identificați ușor mincinoșii. Metoda descoperită de cercetători

Cum pot fi identificați ușor mincinoșii. Metoda descoperită de cercetători
| Foto: mediafax.ro

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Portsmouth dezvăluie importanţa introducerii cu grijă a sarcinilor secundare pentru facilitarea detectării minciunii.

Căutarea pentru identificarea mincinoşilor a primit un impuls cu o metodă simplă, dar eficientă, descoperită de oamenii de ştiinţă, scrie Indy 100.

Această metodă implică îndeplinirea unei sarcini suplimentare de către suspecţi în timp ce sunt interogaţi, ceea ce creşte efortul asupra creierului lor atunci când mint. Încărcarea cognitivă adiţională face mai dificilă menţinerea minciunilor convingătoare pentru suspecţi, facilitând astfel detectarea neadevărului.

Cercetătorii de la Universitatea Portsmouth au efectuat un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Psihologie şi Analiză a Comportamentului pentru a explora acest fenomen.

Ei au examinat 164 de persoane întrebate despre părerea lor cu privire la subiecte controversate precum paşapoartele Covid şi Brexit, instruindu-i pe unii să mintă sau să spună adevărul despre aceste probleme. În plus, participanţilor li s-a dat o sarcină secundară, cum ar fi să-şi amintească un număr de înmatriculare auto.

Concluziile au arătat că poveştile mincinoşilor erau mai puţin plauzibile atunci când trebuiau să facă faţă sarcinii secundare, în comparaţie cu cei care spuneau adevărul. Profesorul Aldert Vrij, unul dintre autorii studiului, a subliniat importanţa introducerii cu grijă a sarcinilor secundare în timpul interviurilor pentru a facilita detectarea minciunii în mod eficient.

El a sugerat că sarcinile trebuie percepute ca fiind importante de către intervievaţi sau să fie intrinsec solicitante, cum ar fi strângerea unui obiect sau conducerea unui simulator auto.

Acest avans evidenţiază o abordare practică pentru distingerea adevărului de minciună, aruncând lumină asupra mecanismelor cognitive care stau la baza înşelăciunii. Cu o mai mare rafinare şi aplicare, această metodă ar putea îmbunătăţi detectarea minciunii în diferite contexte, de la investigaţiile criminale la relaţiile interpersonale.

Comenteaza