Cum se gătea „varză à la Cluj“ în anul 1695? Lansare de carte și gătit după rețeta originală, la Cluj

Cum se gătea „varză à la Cluj“ în anul 1695? Lansare de carte și gătit după rețeta originală, la Cluj
| Foto: libertateapentrufemei.ro

Istoricul și traducătorul, József Lukács, lansează volumul "Cărticica meseriei de bucătar", care conține cea mai veche rețetă de varză varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de sarmale de la noi și cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.

Cartea beneficiază de un studiu introductiv, note explicative, glosar, postfață și a luat naștere din dorința de a acoperi o lacună, prea puțin cunoscută de către cei care activitează în domeniile de profil și de către reprezentanții instituțiilor publice - cercetarea istoriei gastronomiei și ospitalității românești. Traducătorul volumului a dedicat scrierea bunicului său, Lajos Mokos, măcelar, mezelar și excelent bucătar. Pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale <Cărticelei meseriei de bucătar> şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare, spune József Lukács.

Lansarea are loc astăzi, 20 mai 2019, începând cu ora 19:00, istoricul și traducătorul, József Lukács, lansează volumul Cărticica meseriei de bucătar, în incinta magazinul Moldovan, din cartierul Bună ziua.  Cu ocazia evenimentului de lansare, prima rețetă descrisă în carte va fi gătită, cu măiestrie, de Ciprian Tătraru și Tudor Marcu și prezentată, prin comparație, cu rețeta actuală de varză à la Cluj. Evenimentul va fi încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, autografe.

VEZI ȘI "Vărzăria", celebrul restaurant comunist din Cluj, pe lista Vogue. Vezi reţeta originală pentru Varză a la Cluj + cum o prepară Familia Regală

József Lukács (n. 25 martie 1970, Cluj) a studiat teatrologia și istoria la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 2012, a obținut doctoratul în istorie, cu distincția Summa cum laude, sub îndrumarea academicianului Prof. Univ.Dr. Ioan-Aurel Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai și președinte al Academiei Române. Titlul lucrării sale a fost: Clujul renascentist. Aspecte privind viața cotidiană în Cluj, în secolele XVI şi XVII. Alimentaţia şi gastronomia.

A fost tipograf, mai apoi, timp de peste două decenii, administrator și secretar general de redacție al revistei Apostrof, revista Uniunii Scriitorilor din România. Din 2013, este cadru didactic asociat al Universității Babeș-Bolyai și muzeograf la Muzeul de Istoria al aceleiași instituții.

Dintre domeniile sale de cercetare, amintim: istoria Clujului, istoria Transilvaniei, istoria gastronomiei, istoria turismului. A publicat volumele Povestea orașului comoară. Scurtă istorie a Clujului și a monumentelor sale (2005, 2009), Clujul gotic (2007), Călăuza Văii Arieșului (în limba maghiară, 2006), Scaunul Arieș, Turda și Rimetea (în limba maghiară, 2014), Munții Trascăului, Drumeții în zona Cheilor Râmeți și a Bedeleului (în limba maghiară, 2016) și alte zeci de studii, articole, recenzii în volume colective și reviste.

Comenteaza