De câte ori pe zi este indicat să facem duş. Ce spun studiile
Odată cu căldura sufocantă şi dilema obişnuită de vară se întoarce, e bine să facem duş zilnic?, aşa că au venit instrucţiunile oamenilor de ştiinţă despre cum să evitaţi iritarea excesivă a pielii.
Având în vedere valul de căldură obositor care a lovit România, ideea unui duş rece înainte de a ieşi pentru a îndepărta transpiraţia şi impurităţile este o soluţie din ce în ce mai populară. Vara, tendinţa de a face mai multe duşuri într-o singură zi este mare. În timp ce pe de o parte poate reprezenta o înviorare, pe de altă parte, prea multe duşuri pot fi contraproductive şi dăunătoare sănătăţii.
Potrivit lui Cindy Wassef, profesor de dermatologie la Spitalul Universitar din Franklin, New Jersey, duşul în fiecare zi poate fi bine în unele cazuri, în timp ce în altele ar fi indicat să săriţi peste câteva zile: „Un duş pe zi poate fi bine, dar pentru cei care au pielea prea uscată sau predispusă la eczeme, ar putea să o irite şi mai mult, aşa că ar fi mai indicat să o facă de 4 ori pe săptămânăa şi să se spele pe bucăţi în celelalte 3 zile. Duşul prea des, mai ales cu apă fierbinte, poate provoca uscarea pielii”, a explicat medicul pentru Health.
Pe de altă parte, Academia Americană de Dermatologie a explicat însă că, dincolo de rutina zilnică, există situaţii în care ar trebui să faci un duş: după înot în mare sau în piscină, după ce faci sport şi după transpiraţie abundentă.
Dezbaterea este deschisă şi despre oră. Duşul dimineaţa permite să îndepărtezi toate impurităţile acumulate în pat în timpul nopţii, precum şi o modalitate excelentă de a începe ziua într-un mod activ şi in acelasi timp relaxant, cu efecte pozitive asupra stării de spirit.
Pe de altă parte, duşul înainte de a merge la culcare are şi avantaje, după cum a explicat, pentru Health, Joshua Zeichner, cercetător la departamentul de dermatologie de la Spitalul Mount Sinai din New York: „Făcul duşului seara vă permite să dormiţi după ce v-aţi spălat de toţi germenii, care în acest fel nu se vor aşeza pe cearşaf.
Acest lucru este valabil şi pentru cei care suferă de alergii sezoniere: duşul înainte de culcare poate asigura oamenii au scăpat de orice polen persistent care altfel ar putea declanşa simptome de alergie pe timp de noapte”.
Mai mult, dr. Christopher Winter, neurolog la Charlottesville Neurology and Sleep Medicine, a explicat că „aşa cum un duş de dimineaţă vă poate ajuta să vă treziţi, un duş de seară vă poate ajuta să vă relaxaţi. Scăderea temperaturii corpului cauzată de duş poate contribui de fapt la somn”. Important, însă, după cum explică dr. Wassef, este că trebuie să alegi: fie înainte de a merge la culcare, fie după trezire, dar nu ambele.
O întrebare care poate părea iniţial banală, dar în realitate nu este. După cum a explicat dr. Wassef, există o diferenţă substanţială: „Este indicat să începeţi mai întâi cu părul, apoi să treceţi la corp. Acest lucru se datorează faptului că multe şampoane şi balsamuri de păr conţin ingrediente care sunt hrănitoare pentru acea zonă a corpului, dar care în alte părţi ale pielii pot provoca iritaţii, acnee şi foliculită.
Prin urmare, spălarea mai întâi a părului şi apoi a restului corpului ajută la eliminarea reziduurilor de şampon care ar putea fi iritante”. În ceea ce priveşte frecvenţa, totuşi, cu excepţia cazului în care scalpul este excesiv de murdar sau gras, nu este necesar să vă spălaţi părul la fiecare duş.
Cele mai importante părţi ale corpului de care trebuie să aveţi grijă în timpul duşului, explică dr. Wassef, sunt „fesele, axilele şi picioarele. Faţa poate fi curăţată de două ori pe zi cu un demachiant delicat, nu neapărat la duş”.