Ei dau ora exactă! Ţin în casă 1.800 de ceasuri

Ei dau ora exactă! Ţin în casă 1.800 de ceasuri
O familie clujeană dispune de un număr impresionant de ceasuri, care ar putea fi expuse, în viitor, în primul şi singurul muzeu de ceasuri din Transilvania. Deocamdată pot fi văzute, în premieră, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în cadrul Photo Romania Festival. Familia Gaşpar deţine, în prezent, aproximativ 1.800 de ceasuri, din care 752 unicate, perfect funcţionale. Colecţionarea lor a devenit o “boală” de familie, care durează de 20 de ani.

Totul a început încă din copilăria fiului familiei, Alex Gaşpar, care de mic detesta ceasurile care îl trezeau dimineaţa. "Când eram eu în şcoală, nu îmi plăceau ceasurile, mă enervau că sunau încă de la prima oră şi le dădeam de pământ, iar tatăl meu le tot repara, unul, două, trei. Până la urmă am observat că avem din ce în ce mai multe ceasuri, am mai găsit, am mai făcut rost de câteva şi aşa, încetul cu încetul am ajuns, în prezent, la aproape 1.800 de ceasuri".

Fiecare ceas este special şi fiecare e deosebit prin povestea lui. Majoritatea au fost adunate de la diferite târguri de vechituri, chiar dacă în proporţie de 99% erau stricate. "Pe marea majoritate le-a reparat tatăl meu. Ele au fost desfăcute până a ultimul şurub, unse, montate la loc şi puse pe dulapuri. Multă lume are impresia că tatăl meu este ceasornicar, dar el este, de fapt, inginer de meserie, iar ceasurile sunt doar un hobby pe care îl întreţine în timpul liber", a spus Alex despre tatăl său, Dorin Gaşpar.

Pasiunea colectării ceasurilor a început cu mult timp în urmă, dar s-a "agravat" în ultimii zece ani. Acum a devenit un obicei pentru familia Gaşpar să meargă în fiecare sâmbătă în Oser sau la diferite târguri din Bistriţa, Satu Mare sau Oradea pentru a colecta ceasuri. „Până acum zece ani le repara tata, mai primeam din ele, dar acum obligatoriu mergem sâmbătă special pentru asta. Eu şi mama ne uităm, ne consultăm şi cu tata, el ştie mai exact dacă avem sau nu avem anumite modele şi pot să spun că a devenit o boală de familie".

Hobby-ul nu este unul foarte costisitor, dar familia nu ar fi dispusă să le vândă, întrucât colecţia ar putea deveni tot mai valoroasă cu trecerea timpului. „Sunt ceasuri pe care le-am luat cu 1 leu, la care am luat numai cadranul sau carcasa, iar preţul altor ceasuri ajunge până la 150-200 de lei. Nu pot spune foarte exact preţurile, că s-au adunat multe în timp, pe unele le-am cumpărat la kilogram. Chiar mă întreba cineva dacă am fi de-acord să le vindem, dar nu ştiu dacă pot pune un preţ pe ele, având în vedere că este vorba de o muncă de 20 de ani", povesteşte Alex Gaşpar.

În prezent, dau ora exactă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei 752 de ceasuri unicate, perfect funcţionale şi chiar dacă unele par la fel, poate să difere limba, cadranul sau exteriorul. Cele expuse provin din 14 ţări, printre care Japonia, Canada, Brazilia, Franţa, Italia, Scoţia, Rusia, Germania şi datează de prin anii 1930, cuprinzând perioada interbelică şi cea comunistă. Pe lângă cele expuse, mai sunt în colecţie încă aproximativ 1.000 de ceasuri, unele în dublu sau triplu exemplar, sau care au piese lipsă.

O astfel de pasiune ocupă mult spaţiu de depozitare, lucru care determină familia Gaşpar să-şi dorească şi mai mult să le expună undeva. „Ne-ar plăcea să avem un muzeu al ceasurilor în viitor. De-abia mai avem spaţiu de depozitare, sunt puse peste tot în vitrine, în biblioteci, pe dulapuri, pe mese, pe pianină, plus că mai avem şi ceasuri de perete, ceasuri cu piese incomplete, cuci. Pot spune că trăiesc printre ele", spune Alex, care stă împreună cu familia în cartierul Andrei Mureşanu.

Cu ocazia Photo Romania Festival, colecţia a devenit pentru prima dată disponibilă pentru public. „Tatăl meu le-a reparat, eu am vorbit cu băieţii de la Photo Romania Festival şi ne-am organizat în aşa fel încât să putem pune la punct această expoziţie".

Colecţia este expusă, în premieră la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, pe perioada 16-25 mai, iar în perioada 25 mai - 2 iunie va putea fi vizitată în zilele de luni, marţi, joi şi vineri.

 

Etichete
Comenteaza