Fabrica de bere "Friedrich Czell & Söhne" din Cluj-Napoca. În 1927 a devenit ''Ursus''

Fabrica de bere "Friedrich Czell & Söhne" din Cluj-Napoca. În 1927 a devenit ''Ursus''

Din 1927 a devenit fabrica de bere Ursus din Cluj-Napoca. 

Fabrica de bere „Ursus” a și cunoscut mai multe modificări de-a lungul timpului. Acestea au contribuit la dezvoltarea sa. Bazele au fost puse, precum amintim, în anul 1878. Fabrica a avut și arendași, ultimul fiind Czell Friedrich, un brașovean. Clădirea principală, ce cuprinde și secțiile de fermentare, a fost ridicată între anii 1902-1912. Aceasta cuprindea și secțiile de fermentare, pivnițele, clădirile secției de fierbere și de mașini, secții de umplere a sticlelor și butoaielor, dar și locuințe și birouri.

Prin aceste construcții, fabrica a devenit modernizată, având și numele „Fabrica de Bere Czell”. Era folosită strict pentru producerea berii, malțul necesar fiind achiziționat dintr-o altă clădire, aparținând concernului „Dr. William Czell” din Brașov. Firma „Ursus” Fabrica de Bere S.A. a fost înființată în anul 1927. Un an mai târziu, această firmă își va deschide porțile în Mănăștur. Aici, același Czell Friedrich va dezvolta o fabrică modernă, cu utilaje noi și, implicit, o calitate sporită a berii.

Din anul 1948, fabrica a fost naționalizată. Astfel, Fabrica de bere „Ursus” a fost reorganizată, având numele Întreprinderea „Înainte”. Aceasta și-a continuat dezvoltarea și a avut integrate, în componența sa, fabrica de spirt și oțet „Clujeanul”, fabrica de spirt „Gherla”, precum și secțiile de malț din Turda și Bistrița. De asemenea, în anul 1958, fabrica a început să producă prima bere pasteurizată din România, cu un succes răsunător. Berea a ajuns să fie printre cea mai consumată din toată țara în perioada postdecembristă.

Fabrica de bere „Ursus” și-a păstrat tradiția locală, producând aceeași bere calitativă în inima Clujului. S-a început distribuirea și în zonele apropiate, dar și în București și în Constanța.

În anul 2006, fabrica a fost cumpărată de compania SABMiller. Aceștia au decis oprirea producției după 4 ani, în 2010, fiind concediate și circa 150 de persoane. Motivul principal pentru care s-a făcut acest lucru este faptul că fabrica se situa într-o zonă închisă, cu oportunități de dezvoltare limitate, care afectau producția având în vedere și criza economică din perioada respectivă. Astfel, Fabrica de bere „Ursus” de pe Calea Mănăștur și-a închis porțile în Cluj.

În prezent, berea Ursus este fabricată la Buzău, Brașov și Timișoara. Pe locul actualei fabrici, în zilele noastre se găsește un spațiu comercial.

Comenteaza