Medicamentul-minune care zace pe rafturile oricărei alimentare de cartier

Medicamentul-minune care zace pe rafturile oricărei alimentare de cartier
Considerată o plantă sacră, menţionată şi în Biblie, era folosită încă din Evul Mediu pentru proprietăţile sale vindecătoare.

Scorţişoara provine din scoarţa unui arbust mic, veșnic verde care atinge 10 până la 15 metri înălțime, numit Cinnamomum, ce creste in India şi Asia de sud-est, fiind folosită comercializată sub formă de baton, măcinată sau ca ulei esenţial. Este foarte cunoscută pentru calităţile sale de condiment, dar nu toţi îi cunosc proprietăţile curative.

Cunoscută încă din Evul Mediu de către farmacişti, era folosită pentru tratarea spasmelor musculare, a vărsăturilor, diareei, infecţiilor, răcelii, pierderii poftei de mâncare şi a disfuncţiei erectile.

Scorţişoara este unul dintre alimentele care conţin cei mai mulţi antioxidanţi,  fapt care o face eficientă în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului, iar doi compuşi ai săi - aldehida cinamică şi epicatechina, pot să oprească procesul care declanşează maladia neurodegenerativă Alzheimer.

Stimulează funcţionarea sistemului imunitar, fiind foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene. Combinată cu miere de albine, scorţişoara este un remediu eficient în lupta cu răceala şi gripa.

Mirodenia este recomandată, ca adjuvant, în multiple afecţiuni digestive ca enterocolite, colopatii fermentative, dizenterii, parazitoze intestinale, amoebiaze, candidoze şi, pentru că accelerează metabolismul, poate fi utilă celor care doresc să slăbească, adăugată în mâncare oferă rapid o senzaţie de saţietate şi reduce pofta de mâncare.

Se pare că scorţişoara Ceylon are efecte anticancerigene, limitând cantitatea de sânge care ajunge la tumori, provoacă moartea celulelor bolnave.

Atenţie însă, există două tipuri de scorţişoară care se comercializează: Ceylon şi Cassia.
Scorţişoara Ceylon nu are efecte negative asupra organismului, însă nu trebuie consumată în cantităţi foarte mari pentru perioade îndelungate.
Scorţişoara Cassia, din cauza conţinutului ridicat de cumarină - substanţă hepatotoxică, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă, are efecte negative puternice, în special asupra persoanelor ce suferă de afecţiuni hepatice sau diabet.

Comenteaza