Originile sângeroase a sărbătorii Sfântului Valentin

Originile sângeroase a sărbătorii Sfântului Valentin

Puţini cunosc anumite obiceiuri din Roma Antică ce aveau loc în perioada Sfântului Valentin, denumită acum și Ziua Îndrăgostiţilor, care este sărbătorită pe data de 14 februarie.

Data de 14 februarie este un prilej pentru îndrăgostiți să-și arate iubirea prin mesaje de dragoste și afecțiune, cadouri, buchete de flori sau ciocolată, invitații la cină sau excursii în doi, potrivit site-ului National Public Radio nu a fost mereu așa.

Lupercalia, cunoscută și sub numele de Lupercal, a fost un festival pastoral al Romei Antice , ținut anual în perioada 13-15 februarie, pentru a purifica orașul, promovând sănătatea și fertilitatea. Lupercalia era cunoscută și sub numele de dies Februatus, după instrumentele de purificare numite februa, baza pentru luna numită Februarius, notează Wikipedia

Sărbătorile romanilor erau violente între 13 și 15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea Lupercalia, când bărbații sacrificau o capră și un câine, apoi biciuiau femeile cu pieile animalelor pe care tocmai le uciseseră.

"Romanticii" romani „se îmbătau și se dezbrăcau, iar apoi loveau femeile care se aliniau în fața lor, crezând că acest lucru le face fertile”, a declarat Noel Lenski, în prezent profesor de studii religioase la Universitatea Yale. 

Se crede că între manifestările sărbătorii se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi, uneori, se căsătoreau.

Romanii antici pot fi, de asemenea, responsabili pentru denumirea sărbătorii Valentine's Day. Împăratul Claudius al II-lea a executat doi bărbați - ambii cu numele de Valentin - pe 14 februarie din ani diferiți în secolul al III-lea. Martiriul lor a fost onorat apoi de Biserica Catolică prin celebrarea Zilei Sfântului Valentin, notează descopera.ro

Comenteaza