Pericolul din bucătărie, renunţă să-l mai foloseşti!

Pericolul din bucătărie, renunţă să-l mai foloseşti!
Chiar dacă încercaţi să mâncaţi sănătos, strădania poate fi în zadar dacă nu aveţi grijă ce folosiţi în bucătărie.

Este vorba de recipientele şi ustensilele din plastic care, în special în contact cu căldura, dar nu numai, poate emana substanţe toxice.

Aşa că, chiar dacă încercaţi să mâncaţi sănătos, strădania poate fi în zadar dacă nu aveţi grijă ce materiale folosiţi cînd gătiţi sau încălziţi alimentele.

Pe cât de inofensiv pare, plasticul este făcut din materiale toxice, iar toxinele pe care le conţine pot trece în orice substanţă care intră în contact cu ele şi odată ingeraţi, aceştia acţionează la nivel celular, cauzând probleme de sanatate.

Studiile făcute în ultimii ani au arătat că cel mai periculos compus al plasticului este Bisfenolul A (BPA). În momentul în care acesta intră în contact cu alimente sau lichide care sunt încălzite la microunde, ori cu lichide calde sau acide, le contaminează.

Deşi mulţi producători l-au eliminat din produsele lor, unele biberoane pentru copii mai conţin BPA. Urmările asupra sănătatii pot fi grave chiar în cazul unor cantităţi mici de BPA ingerate.

BPA reprezintă un risc în ceeea ce priveşte femeile gravide, deoarece acest compus toxic duce la apariţia erorilor cromozomiale chiar în cantităţi mici. Se pare că BPA ar putea fi răspunzător pentru probleme ca hiperactivitatea şi scăderea puterii de învăţare, creşterea riscului de obezitate, scăderea sistemului imunitar, probleme de fertilitate la femei şi bărbaţi şi chiar diabet şi cancer.

Bisfenolul A se regăseşte în obiectele din plastic ca ustensile, boluri şi veselă.

PVC-ul este un alt tip de plastic toxic. Acesta conţine DEHA, un produs chimic care oferă plasticului flexibilitate, s-a stabilit, însă specialiştii avertizează că expunerea îndelungată la acest compus afectează ficatul şi poate cauza cancer.

Atenţie la deteriorările care apar la suprafaţa vaselor sau ustensilelor folosite, un obiect zgâriat, tăiat sau rupt va permite un schimb mai mare de chimicale odată intrat în contact cu alimentele.

Pentru sănătatea noastră e mai bine să evităm folosirea PET-urilor în mod frecvent, refolosirea acestora duce la scurgeri de chimicale mai ales prin spălarea acestora cu apă fierbinte.

Încercaţi, aşadar, să evitaţi folosirea paharelor, tacâmurilor, veselei, tocătoarelor şi bolurilor de plastic în contact cu alimentele, în special dacă le şi încălziţi, iar atunci când cumpăraţi obiecte din plastic, verificaţi etichetele şi alegeţi-le pe cele fără BPA.

 

 

Comenteaza