Putem inversa îmbătrânirea prin transfuzii cu "sânge tânăr"? Ce au constatat cercetătorii

Putem inversa îmbătrânirea prin transfuzii cu "sânge tânăr"? Ce au constatat cercetătorii

Un nou studiu indică faptul că indivizii mai tineri pot poseda componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate. Acești factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să întinerească organismul și chiar să adauge ani la viața cuiva.

Cercetătorii au evidențiat recent potențialul remarcabil al unui nou tratament în lupta împotriva îmbătrânirii: expunerea la sânge „tânăr”.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, alăturarea sistemelor circulatorii ale unui șoarece tânăr și ale unuia bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular și poate prelungi durata de viață a șoricelului mai în vârstă cu până la 10 procente.

Autorii studiului de la Duke Health au descoperit că, cu cât sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult timp, cu atât efectele anti-îmbătrânire au durat mai mult după ce au fost separate, scrie 360medical.ro.

Studiul indică faptul că indivizii mai tineri pot poseda componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate. Dacă sunt identificați, acești factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul și, potențial, să adauge ani la viața cuiva.

„Aceasta este prima dovadă că procesul, numit parabioză heterocronică, poate încetini ritmul de îmbătrânire, care este asociat cu prelungirea duratei de viață și a sănătății”, spune dr. James White, autorul principal al studiului și profesor asistent la departamentele de medicină și biologie celulară de la facultatea de medicină a Universității Duke și la Centrul de Îmbătrânire Duke, într-un comunicat al universității.

Parabioza heterocronică implică fuzionarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărți un singur sistem circulator. Scopul principal a fost acela de a discerne dacă beneficiile acestui proces sunt temporare sau mai durabile.

Anterior, cercetările de la Duke și de la alte instituții au observat efecte anti-îmbătrânire la șoarecii mai bătrâni la trei săptămâni de partajare a circulației cu șoarecii mai tineri. Acești șoareci mai în vârstă au prezentat o activitate sporită, iar țesuturile lor au dat semne de întinerire.

„Ideea a fost că dacă am observat aceste efecte anti-îmbătrânire în doar trei săptămâni de parabioză, ce s-ar putea întâmpla dacă mărim acest interval la 12 săptămâni”, spune dr. White, care ar reprezenta aproximativ 10% din durata de viață a unui șoarece de trei ani.

Experimentul a utilizat șoareci tineri la patru luni și șoareci mai în vârstă la doi ani.

Șoarecii mai în vârstă au prezentat funcții fiziologice îmbunătățite și au trăit cu 10% mai mult decât omologii lor care nu au fost supuși procedurii după o perioadă de separare de două luni. Studiul a fost publicat în revista Nature Aging.

Dacă ar fi aplicată la măsurarea vârstei umane, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu schimbul de sânge între o persoană de 50 de ani și una de 18 ani timp de aproximativ opt ani, adăugând potențial opt ani la viața persoanei mai în vârstă.

După constatările recentului studiu, dr. White a subliniat că obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sânge pe termen lung între oameni tineri și bătrâni, menționând preocupările etice și practice evidente.

El a menționat, de asemenea, că alte tehnici anti-îmbătrânire, cum ar fi restricția calorică, au arătat rezultate mai promițătoare în ceea ce privește prelungirea vieții la șoareci.

„Cercetarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulația sângelui tânăr provoacă acest fenomen anti-îmbătrânire”, notează dr. White.

„Sunt proteine sau metaboliți? Sunt celule noi pe care le furnizează șoarecele tânăr sau pur și simplu șoarecele tânăr întârzie procesele pro-îmbătrânire în sângele bătrân? Este ceea ce sperăm să aflăm în continuare”, a precizat cercetătorul.

Forever young

Este deja binecunoscut cazul multimilionarului american Bryan Johnson care încearcă să redevină tânăr, încercând să inverseze procesul de îmbătrânire.

Sprijinit de o echipă de 30 de oameni de știință, antreprenorul de 45 de ani a adoptat un regim de exerciții fizice și o dietă chinuitoare, de monitorizare și numeroase tratamente. În plus, bărbatul face frecvent și transfuzii cu sânge de la fiul său, în vârstă de 17 ani.

Comenteaza