STUDIU: Statul pe scaun 10 ore pe zi creşte riscul de demenţă, chiar dacă faci activitate fizică

STUDIU: Statul pe scaun 10 ore pe zi creşte riscul de demenţă, chiar dacă faci activitate fizică
| Foto: Depositphotos.com

Stilul de viaţă sedentar riscă să îmbolnăvească semnificativ creierul, relevă un studiu efectuat pe 50.000 de persoane.

Când stăm la birou, ar trebui să programăm o alarmă care să ne oblige să ne ridicăm şi să ne mişcăm. Există multe studii care au evidenţiat modul în care cei „inactivi” sunt mai expuşi diabetului, obezităţii, bolilor cardiovasculare şi tumorilor. Stilul de viaţă sedentar riscă să îmbolnăvească semnificativ creierul.

O lucrare publicată în urmă cu câteva luni în Jama Cardiology a concluzionat că persoanele care stau mai mult de 8 ore pe scan fără pauze au un risc de mortalitate şi infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau boli cardiovasculare cu între 17% şi 50% mai mult decât cei care petrec mai puţin de 4 ore stând pe scaun.

Acum, un alt studiu tocmai publicat în Jama a constatat că persoanele care stau mult timp acasă sau la locul de muncă prezintă un risc mai mare de a dezvolta demenţă decât persoanele care stau mai puţin. Cercetătorii au raportat că efectele negative ale stării prea mult pe scaune se aplică chiar şi persoanelor care fac sport în mod regulat, scrie Mediafax.

Cum a fost realizat studiul

În studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California de Sud şi de la alte universităţi au implicat aproape 50.000 de oameni, inclusiv bărbaţi şi femei în vârstă de 60 de ani sau peste (niciunul nu a suferit de demenţă), ale căror date sunt păstrate în arhiva mare a Biobankului din Marea Britanie care colectează date despre vieţi, sănătatea şi moartea a mii de britanici.

Mulţi dintre participanţi au purtat timp de o săptămână un instrument sofisticat de urmărire a activităţii, care le-a măsurat minuţios mişcările şi liniştea pe parcursul zilei.

Cu ajutorul algoritmilor de inteligenţă artificială capabili să interpreteze citirile trackerilor, oamenii de ştiinţă au identificat fiecare minut al zilei voluntarilor: când se mişcau şi când stăteau sau stăteau pe loc, dar nu dormeau. Oamenii de ştiinţă au monitorizat apoi condiţiile medicale ale oamenilor în următorii şapte ani, analizând documentele spitalului şi fişele medicale care indicau orice tip de demenţă.

Cercetătorii au găsit corelaţii puternice între stilul de viaţă sedentar şi sănătatea creierului. Dacă ai stat mai mult de 10 ore pe zi (şi mulţi dintre voluntari au făcut-o), riscul de a dezvolta demenţă în următorii şapte ani a fost cu 8% mai mare decât cei care au stat mai puţin de 10 ore.

De fapt, riscul de demenţă a fost cu 63% mai mare pentru persoanele care au petrecut cel puţin 12 ore pe scaun. „Nu este improbabil să stai 10-12 ore pe scaun Se întâmplă la serviciu, în maşină, la prânz şi la cină”, subliniază David Raichlen, profesor de ştiinţe biologice şi antropologie la Universitatea din California de Sud, unul dintre autorii lucrării.

Activitatea fizică nu compensează 10 ore de sedentarism

În mod surprinzător, cercetătorii au observat că nici măcar practicarea activităţii fizice nu aducea vreun beneficiu. „Oamenii care au făcut activitate fizică sau sport, dar apoi au stat 10 ore sau mai mult pe scaun au fost la fel de predispuşi la demenţă ca şi cei care nu au făcut mişcare”, spun autorii. Studiul este asociativ şi nu poate dovedi că aşezatul provoacă declin cognitiv.

Nici măcar nu există o explicaţie clară a motivului pentru care cele două lucruri sunt conectate. Doar ipoteze. „Fluxul sanguin cerebral ar putea fi afectat de starea pe scaun, reducând aportul de oxigen şi substanţe nutritive către creier”, spun cercetătorii.

În plus, a sta ore în şir, poate în faţa televizorului, promovează comportamente negative pentru sănătatea pe termen lung, cum ar fi mâncatul prost şi gustările nesănătoase.

„Adevăratul duşman al inflamaţiei, sănătăţii cardiovasculare şi declinului cognitiv este un stil de viaţă sedentar”, confirmă Gianfranco Beltrami, vicepreşedinte al Federaţiei Italiene de Medicină Sportivă.

Pauze active la birou: 10 minute la o oră de lucru sau 3-5 minute la o jumătate de oră
Luarea de pauze active, mai ales în mediul de lucru, poate fi o soluţie pentru limitarea riscurilor de sănătate precară. În termeni generali, se recomandă pauze active de 10 minute la fiecare oră de lucru continuu, sau pauze de 3-5 minute la fiecare jumătate de oră. Se poate lucra atât prin antrenament de forţă (pentru a face 20 de genuflexiuni este nevoie de două minute), cât şi cu exerciţii ergonomice.

Ce poți face pentru a rupe rutina sedentară

- Folosește scările ori de câte ori este posibil
- Mergi în timp ce vorbeşti la telefon
- Ţine întâlniri în timp ce stai în picioare
- Mergi la serviciu pe jos sau coboară cu o oprire mai devreme dacă mergi cu autobuzul
- Ridică-te de pe scaun ori de câte ori este posibil
- Lucrează în picioare

Comenteaza