Verdictul unui prestigios ghid gastronomic. TOP 10 restaurante din Cluj, 2 sunt în clasamentul naţional

Verdictul unui prestigios ghid gastronomic. TOP 10 restaurante din Cluj, 2 sunt în clasamentul naţional

Prima ediției a ghidului gastronomic Gault&Millau România include zece restaurante din Cluj-Napoca, dintre care două sunt în topul național.

TOP 10 restaurante din Cluj. Baracca (14 puncte și 2 bonete), iar Roland Suciu (bucătar-șef) a fost nominalizat la categoria „Marii bucătari de mâine”, Cabinet de Vin & Cocotte (13 puncte, 2 bonete), Bujolé (12,5 puncte, 1 bonetă), Fragment (12 puncte, 1 bonetă), Rod (12 puncte, 1 bonetă), Casa Boema (11 puncte, 1 bonetă), Tokyo (11 puncte, 1 bonetă), Zama (11 puncte, 1 bonetă), Carrousel by Chios (10,5 puncte), Via (10,5 puncte). Localul Toulouse este și el inclus în ghid, la secțiunea POP, o selecție de restaurante accesibile și la modă.

Top 10 restaurante din România. Baracca și Cabinet de Vin&Cocotte au fost incluse şi în acest clasament, Baracca fiind cel mai bun restaurant din afara Bucureștiului. 

Maize (București) – 15 puncte
Kane (București) – 14.5 puncte
The Artist (București) – 14.5 puncte
La Vinuri (București) – 14 puncte
Le Bistrot Francais (București) – 14 puncte
Baracca (Cluj Napoca) – 14 puncte
Joseph (București) – 13.5 puncte
Atra Doftana (Valea Doftanei) – 13.5 puncte
L’Atelier – Hotel Epoque (București) – 13 puncte
Cabinet de Vin & Cocotte (Cluj-Napoca) – 13 puncte

---------------------------------------------------------
Bujole (Cluj-Napoca) – 12.5 puncte
Casa di David (București) – 12 puncte
La Cantine De Nicolai (București) – 12 puncte
La Cave de Bucarest (București) – 12 puncte
Mahala (București) – 12 puncte
Mesogios (București) – 12 puncte
Poesia (București) – 12 puncte
Prime Steaks & Seafood (București) – 12 puncte
Fragment (Cluj-Napoca) – 12 puncte
Rod (Cluj-Napoca) – 12 puncte
Reliva (Cluj-Napoca) – 12 puncte
Syndicat Gourmet (Sibiu) – 12 puncte
Privo (Târgu Mureș) – 12 puncte

Câștigătorii Premiilor Gault&Millau 2018

Premiul special pentru educație în domeniul gastronomic: Adrian Hădean
Premiul Terroir pentru cea mai bună colaborare cu producători locali: Alexandru Dumitru (ATRA Doftana) / Nominalizați: Oana Irina Coantă (Bistro de L’Arte), Ioan Bebeșelea (Syndicat Gourmet)
Premiul pentru servicii / șeful de sală al anului: Ciprian Bocioacă (La Vinuri) / Nominalizați: Adrian Ene (Casa di David), Marius Danciu (Hotel Privo)
Tânărul bucătar al anului: Thomas Parnaud (La Cave de Bucarest)
Marii bucătari de mâine: Alexandru Iacob (Kane) / Nominalizați: Daniel Pălici (La Vinuri), Roland Suciu (Baracca)
Bucătarul-șef al anului: Alexandru Petricean (Maize) / Nominalizați: Sorin Miftode (Le Bistrot Francais), Paul Oppenkamp (The Artist)

La primul ghid Gault&Millau din România au contribuit 14 evaluatori, care au vizitat, în peste 5 luni (din noiembrie 2017 până în aprilie 2018), restaurante din 6 orașe din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu – plus două destinații speciale (Valea Doftanei și Târgu Mureș). În ediția tipărită au fost incluse 90 de restaurante și 51 de localuri POP.

Primul ghid Gault&Millau a fost tipărit de doi jurnaliști francezi pasionați de gastronomie, Henri Gault și Christian Millau, în 1962. A fost primul ghid culinar în care a fost menționat termenul de ”nouvelle cuisine”. Mai bine de 50 de ani mai târziu, ghidul s-a răspândit în peste 20 de țări și este un punct de referință în lumea gastronomiei.

Un restaurant poate primi între 0 și 20 de puncte în ghidul Gault&Millau, dar va apărea în ediția publicată anual doar dacă are cel puțin 10 puncte. În funcție de punctaj, restaurantele din ghid primesc și ”bonete”, după cum urmează: 5 bonete (între 19 și 20)4 , bonete (între 17 și 18.5), 3 bonete (între 15 și 16.5), 2 bonete (între 13 și 14.5),1 bonetă (între 11 și 12.5).

Comenteaza