Trei companii energetice mari au renunțat la extragerea gazelor naturale din Marea Neagră

Trei companii energetice mari au renunțat la extragerea gazelor naturale din Marea Neagră
| Foto: g4media.ro

ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia) și PGNiG (Polonia) sunt cele trei mari companii energetice care și-au anunțat în ultimul an intenția de a renunța la proiectul de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră. De vină este amânarea fără sfârșit a legislației care să permită începerea producției.

ExxonMobil a anunțat partenerii români din iulie 2019 că vrea să își vândă participația de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate. OMV Petrom este partener cu 50%, dar ExxonMobil este și operatorul licenței.

ExxonMobil a fost considerată o investiție americană strategică în România, dat fiind că era poziționată în Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.

Decizia ExxonMobil de a renunța la proiectul din Marea Neagră a venit pe fondul legislației considerate inacceptabile atât din cauza impozitării prea mari, cât și a impunerii unor proceduri greoaie de avizare.

Compania poloneză de stat PGNiG (echivalentul Romgaz) a vrut să preia o parte din participația ExxonMobil. În noiembrie 2019, G4Media.ro scria că PGNiG intenționa să intre într-un consorțiu cu Romgaz și OMV Petrom pentru a cumpăra participația ExxonMobil. Tergiversarea schimbării legislației a dus însă la retragerea companiei poloneze din proiect, după cum a anunțat în urmă cu o săptămână ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu la EM360.ro. Investiția poloneză era considerată și ea una cu potențial strategic, dat fiind parteneriatul din România și Polonia.

Ultima companie mare care a anunțat că vrea să renunțe la proiectul din Marea Neagră este Lukoil. Gigantul energetic rus, care deține 87% din perimetrul Trident, a anunțat partenerul Romgaz că vrea să iasă din parteneriat.

Comenteaza