UE, mută sediul Comisiei Europene la Cluj!

UE, mută sediul Comisiei Europene la Cluj!

Europa, la mulți ani! Și te rog, până în 2034, mută la Cluj-Napoca sediul Comisiei Europene (CE).

La interviurile de angajare ești întrebat unde te vezi peste cinci ani sau chiar peste 10 ani. Probabil că nu există o întrebare de interviu: “Ce vrei să faci peste 13 ani?”, adică în 2034, când UE încheie al treilea ciclu de planificare de acum încolo.

În 2008, acum 13 ani, Cluj-Napoca nu părea să conteze. Astăzi, în 2021, are aeroport internațional de pe care se zboară spre 100 de destinații, inclusiv Heathrow și Charles de Gaulle (cum poate schimba o pandemie economia mondială - până de curând era prea scump și numai să zbori peste acele locații!).

Are BTarena, are Cluj Arena, este un centru medical, financiar și IT de renume, are patru universități în topurile internaționale, transport public electric cât nici un alt oraș din România, în cinci ani a dat cel mai mare festival muzical din estul Europei.

Vechile concentrări de manufactură sunt înlocuite încet-încet cu industrii internaționale. Ce mai, are o traiectorie de dezvoltare și modernizare la care dacă se gândea cineva în urmă cu 13 ani, în plină criză, era trimis la control de specialitate.

În 13 ani, în 2034, Cluj-Napoca se spune că va avea (și mai mult că sigur că va avea) spital eegional, metrou, centură metropolitană și legătură cu autostrăzile din culoarele europene, filarmonică, transport autonom. Și altele. Probabil puțini știu faptul că Cluj-Napoca are o populație urbană de aproape două ori mai mare decât Bruxelles-ul, iar cele două orașe sunt apropiate ca suprafață și ca planuri de extindere metropolitană.

Nu știu dacă în termeni de cosmopolitanism și de ambiții de dezvoltare cele două orașe sunt comparabile, dar pentru Cluj-Napoca este loc doar în sus. Estul Europei va conta tot mai mult în următorii 13 ani, aducând ceea ce s-a pierdut prin Brexit într-un an 2020 departe de a fi cel mai “glorios”, politic vorbind, din istoria de peste 70 de ani a UE.

Vor fi primite în UE țări din Balcani, poate și Moldova, Ucraina, și cine știe ce alte state care vor dori să adopte stilul de viață european. Și atunci este firesc, pentru echilibrul geopolitic, ca una sau mai multe dintre instituțiile politice care conduc UE să vină într-o țară, într-un oraș, din estul Europei.

Așadar, de ce să nu vină la Cluj-Napoca, orașul care în urmă cu 13 ani nu avea nimic și care peste 13 ani va avea, fără îndoială, capacitatea instituțională, organizatorică, de infrastructură și academică pentru a găzdui, să spunem, sediul CE.

Cei care spun că e o nebunie să își amintească ce era UE în 1950 și ce este acum. Sau ce vroiau să facă peste 13 ani, în 2008, când România încheia primul an de membru al UE. Și desigur, să își amintească vechiul terminal al aeroportului Cluj-Napoca din 2008.

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia SA

Comenteaza