Victor Ponta încearcă un armistiţiu în USL

Victor Ponta încearcă un armistiţiu în USL
După ce în urmă cu o zi cei doi lideri păreau gata să pună alianţa pe butuci, ieri, şeful social-democraţilor a spus că USL nu se rupe şi va fi pace.

Cu o seară înainte, Crin Antonescu şi Victor Ponta se duelau în declaraţii la TV şi susţinerea liderului PNL de către PSD la alegerile prezidenţiale de anul viitor părea un subiect aproape închis pentru ambii lideri. Ieri, însă, după o întâlnire cu „generalii" săi din PSD, Ponta a anunţat că USL nu se rupe, iar PSD îşi va respecta toate angajamentele din protocolul alianţei.

Potrivit surselor de la vârful celor două partide, invocate de mass-media centrală, ruptura USL urmată de ieşirea liberalilor de la guvernare a devenit inevitabilă, doar că niciuna dintre părţi nu doreşte, deocamdată, să-şi asume costurile electorale pe care ar trebui să le plătească în calitate de iniţiator al demolării structurii politice. Pe de altă parte, construirea unei noi majorităţi suficient de stabile va fi dificilă, iar o cădere a guvernului l-ar aduce din nou pe Traian Băsescu în postura de decident privind numele noului premier. Potrivit celor doi lideri locali ai USL, alianţa va reuşi să supravieţuiască şi acestui moment extrem de delicat.

„Nu se rupe USL aşa de uşor. Până la urmă această alianţă s-a dovedit de succes, dacă luăm în calcul rezultatele electorale. Mă aştept să avem aceleaşi rezultate şi în actul de guvernare centrală şi locală", a afirmat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. El apreciază că, în cele din urmă, Ponta şi Antonescu vor găsi soluţia depăşirii acestui conflict personal. „Domnii Ponta şi Antonescu au avut, până acum, o relaţie foarte bună, chiar de prietenie. Aşteptăm să se lămurească între ei şi apoi vom vedea ce se va mai întâmpla. La Cluj şi în alte zone am colaborat foarte bine, n-am avut probleme majore şi eu cred că nici la nivel central nu vom avea probeme majore, cel puţin deocamdată. Dar, cu siguranţă, această discuţie, dispută, dialog dintre cei doi trebuie să se încheie pentru că sunt multe alte lucruri de făcut din punct de vedere aşl administraţiei centrale şi locale. Probabil Crin Antonescu a avut unele reacţii emoţionale şi cred că ar fi bine ca, înainte de a face unele declaraţii publice, să discute cu premierul şi să rezolve lucrurile", a comentat Lăpuşan.

Omologul său din fruntea liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, este chiar mai optimist, fiind ferm convins că alianţa va depăşi fără probleme şi acest impas. „Categoric nu se va sparge USL. Părerea mea este că va trece peste acest impas şi, în ciuda părerii unora, cred că va rezista şi după alegerile europarlamentare, în care cele două partide vor candida separat", a declarat Nicoară. Până la închiderea ediţiei, Crin Antonescu nu dăduse un răspuns propunerii de armistiţiu lansate de Ponta.

Situaţia alegerilor din PNL Cluj rămâne incertă

Conform deciziei secretariatului general al partidului, data noii convocării a Conferinţei Teritoriale a PNL Cluj, în care liberalii clujeni ar urma să-şi aleagă noii lideri, va fi stabilită de către Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL, care a fost deja convocat pentru vineri. Cu toate acestea e foarte posibil ca subiectul organizaţiei clujene a liberalilor să nu apară pe agenda şedinţei, spune Marius Nicoară. „E foarte posibil să nu se discute vineri acest subiect, pentru că, potrivit deciziei secretarului general, înaintea stabilirii datei noilor alegeri, trebuie să vină la Cluj o comisie care să analizeze situaţia din organizaţie, să întocmească un raport, să propună măsuri şi abia apoi, în cunoştinţă de cauză, BPN să ia o decizie. În ce mă priveşte, chiar mi-aş dori să se organizeze alegeri, pentru că trebuie respectată decizia unanimă a Biroului Judeţean Cluj de a se organiza aceste alegeri, dar să se facă respectând statutul şi regulamentul partidului", a declarat Nicoară. Începând cu ultimul congres al PNL, în care Crin Antonescu a impus constituirea unui BPN supradimensionat, acesta nu se mai întruneşte săptămânal ci cel mult o dată pe lună, situaţie în care, dacă se mai doreşte organizarea alegerilor în acest an, luna viitoare ar trebui luată o decizie, altfel, datorită anului electoral care urmează, după 25 noiembrie nu vor mai putea fi organizate alegeri interne în PNL până cel mai devreme în prima partea anului 2015.

Etichete
Comenteaza