A început campania pentru prezidențiale! Cine sunt candidații și care este calendarul electoral

A început campania pentru prezidențiale! Cine sunt candidații și care este calendarul electoral
| Foto: realitatea.net

Campania pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a demarat sâmbătă, 12 octombrie, cu 30 de zile  înainte de data alegerilor. În cursă s-au înscris 14 candidaţi.

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, este prima zi a campaniei electorale prezidențiale, urmând ca în 10 noiembrie (primul tur) și 24 noiembrie (turul doi), românii să intre în secțiile de votare pentru a alege unul dintre cei 14 înscriși în cursa pentru Cotroceni.

Iată lista celor 14 candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă, în ordinea în care apar pe buletinul de vot, stabilită de către Biroul Electoral Central prin tragere la sorți:
 
1. Primul pe buletinul de vot este chiar actualul președinte. Klaus Iohannis este susținut de PNL

2. Theodor Paleologu, candidat PMP

3. Dan Barna, propunerea alianței USR - PLUS pentru funcția de președinte, apare pe poziția a treia a buletinului de vot 

4. Kelemen Hunor, liderul UDMR

5. Pe locul cinci, pe buletinul de vot apare Viorica Dăncilă, candidatul PSD la funcția de președinte al României

6. Cătălin Ivan, candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN)

7.  Ninel Peia, fost deputat PSD, candidează din partea partidului Neamul Românesc

8. Sebastian-Constantin Popescu, Partidul Noua Românie

9. John Ion Banu, fondatorul partidului Națiunea Română

10. Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România

11. Bogdan Stanoevici, candidat independent 

12. Ramona Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste din România

13. Viorel Cataramă, susținut de Partidul Dreapta Liberală

14. Alexandru Cumpănaşu, candidat independent

Calendarul electoral

Campania electorală aferentă primului tur de scrutin începe la 12 octombrie şi se încheie la 9 noiembrie, ora 7.00.

Zilele votării - 8, 9, 10 noiembrie - primul tur

Zilele votării pentru prezidenţiale sunt, pentru alegătorii care votează pe teritoriul ţării, 10 noiembrie (primul tur de scrutin) şi 24 noiembrie (al doilea tur).

Alegătorii din afara ţării au posibilitatea, în premieră, să voteze pe parcursul a trei zile consecutive.

Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise, după cum urmează: vineri, 8 noiembrie, între orele 12.00-21.00; sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00; duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00, cu posibilitatea prelungirii în fiecare zi până cel mai târziu la ora 23.59, în cazul în care în sediul secţiei sau în afara acesteia se mai află alegători care aşteaptă să voteze, informează site-ul AEP.

În privinţa alegătorilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, aceştia trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat, astfel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară sau din afara ţării, până la cel târziu 7 noiembrie 2019. Dacă plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

Alegătorii care votează pe teritoriul ţării şi care la ora 21.00 (când se încheie votarea) se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara secţiei de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la cel mult ora 23.59.

Tot în ziua votării, la 10 noiembrie, după ora 21.00, Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă desigilează urnele şi plicurile interioare şi începe numărătoarea voturilor.

După zilele votării

În perioada de după ziua votului de la primul tur de scrutin, are loc numărătoarea voturilor de către birourile electorale şi transmiterea lor către BEC (11-13 noiembrie).

Până la 12 noiembrie, candidaţii care au participat la alegeri, precum şi partidele sau alianţele pot depune la Curtea Constituţională cereri pentru anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală. Până la cel târziu 14 noiembrie, BEC trebuie să înainteze Curţii Constituţionale procesele-verbale cu rezultatele centralizate, pentru a fi validate şi publicate în Monitorul Oficial.

Al doilea tur de scrutin - 22, 23 şi 24 noiembrie

În cazul în care niciun candidat nu întruneşte, în primul tur de scrutin, o majoritate absolută (majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale), Curtea Constituţională trebuie să aducă la cunoştinţa publică, până la 15 noiembrie 2019, numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin.

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe în 15 noiembrie, iar ziua votării pentru cetăţenii care votează în ţară este 24 noiembrie. La fel ca în primul tur, cetăţenii români care votează în afara ţării pot vota pe parcursul a trei zile: 22, 23 şi 24 noiembrie, în aceleaşi intervale orare.

Până la 26 noiembrie, partidele şi candidaţii pot adresa Curţii Constituţionale cereri privind anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, iar până la 28 noiembrie, BEC trimite Curţii rezultatele centralizate ale votului. După primirea rezultatelor de la BEC, Curtea validează alegerile şi rezultatele se publică în Monitorul Oficial.

Comenteaza