Bilanţul parlamentarilor de Cluj după prima sesiune. La loc de cinste, dublarea propriilor salarii de la 1 iulie 2017

Bilanţul parlamentarilor de Cluj după prima sesiune. La loc de cinste, dublarea propriilor salarii de la 1 iulie 2017
Acum câteva zile s-a încheiat prima sesiune parlamentară din acest an. ZIUA de CLUJ vă arată ce au muncit parlamentarii de Cluj în aceste câteva luni de activitate.

În articolul de faţă vom face referire la activitatea parlamentarilor de la putere, cei trei deputaţi PSD, Horia Nasra, Cornel Itu şi Cristina Burciu şi senatorul PSD Vasile Ilea. Aceştia au avut deja un proiect de lege comun, iniţiat şi susţinut, e adevărat, de toţi parlamentarii PSD, este vorba de Legea cadru pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a fost adoptată şi promulgată de preşedinte şi este deja în vigoare. Această grabă a aprobării acestei legi probabil se explică şi prin faptul că parlamentarii sunt singura categorie de bugetari care vor primi de la 1 iulie 2017 indemnizaţii mai mari.

De altfel cele mai multe proiecte de lege iniţiate de parlamentarii clujeni ai PSD în această primă sesiune a forului legislativ au fost iniţiative comune, semnate de grupuri mari de parlamentari, în special de la PSD.

Astfel, deputatul PSD de Cluj Horia Nasra, pe lângă Legea salarizării mai are alte 10 iniţiative legislative, toate semnate de mai mulţi coiniţiatori. Printre acestea, se regăseşte şi o iniţiativă semnată alături de alţi 53 de deputaţi şi senatori care se referă la gestionarea pungilor de plastic în vederea prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului.

Horia Nasra mai are 9 întrebări şi interpelări adresate membrilor Guvernului, dintre care una s-a referit la intrarea străzilor Depoului şi Badea Cârţan în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca iar alta la transferul străzii Triajului în patrimoniul oraşului. Prima dintre interpelări a avut succes, cele două străzi fiind transferate la Primăria Cluj, pe când strada Triajului a rămas tot la CFR, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă, care astfel nu vor putea vedea prea curând strada modernizată.

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu a avut 7 iniţiative legislative. Pe lângă Legea salarizării, de care am vorbit, Cornel Itu a mai avut alte 6 proiecte semnate, printre care o iniţiativă semnată alături de alţi 59 de deputaţi si de senatori privind modificarea unui articol din Legea educaţiei, art 111, prin care Consiliile judeţene asigură fonduri pentru organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor şi concursurilor scolare judeţene, dar şi pentru premierea elevilor care obţin premii la aceste olimpiade. Legea a fost adoptată deja de Camera Deputaţilor şi se află în dezbatere în Senat.

Deputatul Cornel Itu a avut în această perioadă şi 12 întrebări şi interpelări adresate miniştrilor. Una dintre acestea se referă la surparea centurii de ocolire a Municipiului Gherla, despre care Itu afirmă că a fost construită într-o zonă unde au loc frecvente alunecări de teren. O altă interpelare a fost făcută pentru a solicita Ministerului Transporturilor construirea centurii de ocolire a municipiului Dej. Deputatul a arătat în interpelarea depusă că Dejul este un nod important de comunicaţii între Zalău, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa şi Suceava.

Deputatul PSD de Cluj Cristina Burciu a avut 8 iniţiative legislative, semnate alături de colegi parlementari de la PSD dar şi din alte partide. Pe lângă cele două proiecte de care am amintit deja, Legea salarizării şi proiectul de modificare a Legii educaţiei, Cristina Burciu este şi coiniţiatoarea a alte 6 proiecte de lege. Dintre acestea, un proiect are în vedere completarea Legii reformei din domeniul sănătăţii, în sensul în care permite medicilor care împlinesc 65 de ani şi care sunt membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Medicale, doctori în ştiinţe medicale, profesori universitari sau cercetători ştiinţifici gradul 1, să-şi continue activitatea, dacă doresc, până la 70 de ani.

Cristina Burciu a avut şi 4 întrebări şi interpelări la adresa membrilor Guvernului, dintre care una a avut ca obiect solicitarea UAT municipiul Turda, pentru promovarea unor hotărâri de Guvern necesare pentru preluarea în administrarea Ministerului Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a unor sectoare ale Drumului Naţional 1 aflate în administrarea UAT municipiul Turda. Răspunsul Ministerului la această interpelare a fost că deocamdată au fost demarate proceduri pentru preluarea Podului peste Arieş, celelalte sectoare de drumuri urmând să fie preluate când vor exista resurse financiare suplimentare.

Senatorul PSD de Cluj Vasile Ilea a avut în această sesiune parlamentară 15 iniţiative legislative. Două dintre cele mai importante se referă la modificarea Legii referendumului şi a Codului Fiscal, pe lângă cea a salarizării bugetarilor.

Senatorul Vasile Ilea a avut şi 4 interpelări adresate miniştrilor din Guvernul României. Una a fost adresată fostului ministru al Apelor, Adriana Petcu, prin care a cerut interzicerea accesului ambarcaţiunilor pe Lacurile Tarniţa şi Fântânele Beliş: "Proprietarii de bărci cu motor și skijeturi continuă să sfideze normele legislative și circulă nestingheriți pe suprafața acestor amenajări hidrografice din care se asigură apa potabilă pentru o mare parte a locuitorilor din județele Cluj și Sălaj. În ciuda faptului că legislația este foarte clară, nimeni nu le aplică nicio sancțiune, nimeni nu intervine în niciun fel." În răspunsul primit de la fostul Ministru al Apelor, acesta practic „s-a spălat pe mâini" şi a aruncat responsabilitatea rezolvării problemei spre o altă instituţie: „Interzicerea navigaţiei ambarcaţiunilor cu motor pe lacurile Tarniţa şi Fântânele poate fi dispusă de către administratorul acestora, respectiv, Hidroelectrica SA - Sucursala Hidrocentrale Cluj".

 

 

Comenteaza