Ce funcţii vânează clujenii la congresele partidelor

Ce funcţii vânează clujenii la congresele partidelor
Liberalii şi democrat-liberalii speră să-şi păstreze actualele poziţii,
în vreme ce social-democraţii speră să revină la vârful partidului.

Dacă a rămas afară din guvern, iar în parlament a obţinut mult mai puţine funcţii decât a avut până acum, Clujul speră să obţină ceva influenţă măcar la vârful conducerilor partidelor. Principalele patru formaţiuni politice îşi vor înşira congresele în prima parte a acestui an. Dacă la UDMR nu vor fi alegeri, fiind vorba de un congres dedicat doar actualizării statutului, în schimb, în PDL, PNL şi PSD clujenii vor merge la Bucureşti (şi) la vânătoare de funcţii.

Poziţiile cele mai înalte în conducerea centrală a partidului le ocupă democrat-liberalii clujeni prin senatorul Alin Tişe, vicepreşedinte PDL şi şeful organizaţiei clujene, Daniel Buda, preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii. În ceea ce se anunţă a fi cel mai furtunos congres politic al anului, Tişe spune că intenţionează să-şi păstreze funcţia în forul de conducerea naţional. „Analizez posibilitatea de a candida, dar nu s-a tranşat încă problema privind ce fel de Convenţie Naţională vom avea: una cu competiţie între mai multe moţiuni sau cu o singură moţiune, o Convenţie de reconfirmare a actualei echipe de conducere. Oricum, în ambele variante mă gândesc să mai candidez odată, fireşte, în echipa în care sunt acum", a afirmat Tişe. Mult mai evaziv a fost, în schimb, Buda. „Nu intră în preocupările mele imediate ocuparea unei funcţii la nivel naţional, acum mă preocupă filiala judeţeană Cluj. Cu siguranţă, dacă va fi o Convenţie, Clujul trebuie reprezentat în mod consistent la vârf, pentru că există o resursă umană consistentă la Cluj", s-a limitat să declare Buda. La finele săptămânii trecute, Elena Udrea solicita revenirea lui Emil Boc „în conducerera partidului". Boc nu a putu fi contactat, nerăspunzând la telefon.

Tot doi reprezentanţi au şi liberalii în conducerea naţională: Marius Nicoară şi Andrei Marga, membri ai Biroului Politic Central (BPC) al PNL. În condiţiile în care mai mult ca sigur se va păstra sistemul impus de Crin Antonescu al alegerii preşedintelui la pachet cu întregul BPC, Nicoară recunoaşte că prezenţa sa şi în viitoarea conducere depinde de şeful partidului. „Nu ştiu dacă voi mai candida, urmează să am o discuţie cu preşedintele Crin Antonescu", a declarat Nicoară. La congresul trecut Nicoară a fost acceptat pe lista lui Antonescu în ultimul moment. Abia în noaptea dintre prima şi a doua zi de congres a primit Nicoară confirmarea prezenţei sale în echipa care urma să câştige. Includerea sa în BPC a fost pusă în pericol chiar de colegi de-ai săi din delegaţia clujeană, care, cu o zi înainte fie au lipsit la votul nominal fie, cazul lui Mihai Szeplekan, candidat pe lista lui Ludovic Orban, au votat împotriva proiectului de statut propus de Antonescu. Andrei Marga nu a putut fi contactat.

Un alt potenţial candidat clujean la o funcţie în viitoarea conducere naţioanlă a PNL ar putea fi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu. „E posibil să candidez, mă gândesc la acest lucru, dar vreau mai întâi să văd care va fi formula, proiectul şi modul de organizare a partidului, pentru că am înţeles că vor apărea nişte modificări. Dar mai presus de toate, voi candida doar dacă voi avea susţinerea întregii organizaţii clujene pentru asta", a afirmat Uioreanu. Amintim că, în acest moment, în organizaţia PNL Cluj există două tabere, coagulate în jurul celor doi lideri, Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, care, în cursul anului trecut au dus un război total, mai ales pentru desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare. În acest moment, între cele două „armate", cel puţin la nivel mediatic, pare să se fi stabilit un armistiţiu.

Social-democraţii clujeni, în schimb, n-au nici un reprezentant ales la vârful conducerii partidului. Singurul clujean care face parte dintr-o structură naţională de conducere este Remus Lăpuşan, care, în calitate de preşedinte de organizaţie judeţeană, este membru de drept al Comitetului Naţional Executiv al PSD. „Cu siguranţă vor fi candidaţi de la Cluj, dar e prematur să intrăm acum în asemenea detalii, pentru că nu s-a discutat absolut nimic. Mai întâi vom avea alegeri la nivel local şi abia după aceea vom vedea cine şi pentru ce funcţie va candida, dar cu siguranţă vom avea colegi în conducerea partidului", a declarat Lăpuşan. Potrivit unor surse din interiorul organizaţiei, PSD Cluj speră să obţină cel puţin două funcţii la vârful PSD, motiv pentru care va avea candidaţi atât pentru vicepreşedinte, pentru secretar, cât şi pentru preşedinţi sau vicepreşedinţi de departamente. Se pare că există şi o listă ordonată a celor care vor candida, fără însă să fie stabilite, deocamdată funcţiile la care va candida fiecare. Pe această listă figurează, în ordine: Remus Lăpuşan, senatorul Alexandru Cordoş, deputatul Cornel Itu, vicepreşedintele consiliului judeţean Ioan Oleleu şi deputatul Aurelia Cristea.

 

Etichete
Comenteaza