Cum au votat parlamentarii de Cluj la Legea salarizării. "O făcătură", "ipocrizie şi lipsă de bun simţ", acuză aleşii clujeni ai opoziţiei
- Scris de Mircea Tatar
- 08 Iun 2017, 16:55
- Politica
- Ascultă știrea
Mult discutata Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice a primit miercuri votul final, dar mai mulţi parlamentari ai opoziţiei se gândesc deja să o atace la Curtea Constituţională.
Rezultatul matematic al votului a fost următorul: din totalul de 267 de deputaţi prezenţi, 188 de aleşi au votat „pentru" ( 140 - de la PSD, 18 - de la UDMR, 13 - ALDE, 9 - minorităţi altele decât cea maghiară, 5 - PNL, 2 - neafiliaţi, 1 - PMP), 28 au votat „împotrivă" ( 23 de la USR şi 5 de la PNL), 47 s-au abţinut ( 32 de la PNL, 10 de la PMP şi 5 de la minorităţi) iar 4 parlamentari nu au votat în niciun fel ( 3 de la PNL şi 1 de la PSD).
Aleşii clujeni ai PSD, ALDE şi UDMR, „pentru". Cei din USR - „împotrivă" iar liberalii - abţineri de la vot
Parlamentarii de Cluj au urmat în cea mai mare parte poziţiile partidelor lor. Cei de la putere au votat „pentru" iar cei din opoziţie, unii „împotrivă", alţii s-au abţinut.
Cei trei deputaţi de Cluj ai PSD, Cornel Itu, Horia Nasra şi Cristina Burciu au votat „DA" la această lege, la fel cum a făcut şi deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu. Deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond a dat şi el un vot favorabil, la fel cum au făcut toţi cei 18 deputaţi ai Uniunii maghiare.
Dintre deputaţii opoziţiei, deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru a dat un vot „împotrivă" pe această lege. Deputatul Emanuel Ungureanu nu a fost prezent la votul final (fiind la Cluj la o întâlnire cu Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii din Cabinetul Cioloş), dar a declarat pentru ZIUA de CLUJ că dacă ar fi fost prezent, ar fi votat categoric „împotrivă".
Se amână majorările pentru medici şi profesori, dar nu şi pentru parlamentari
Emanuel Ungureanu a acuzat PSD de „ipocrizie" şi „lipsă de bun simţ", legat de adoptarea Legii salarizării în această formă.
„Aş fi votat împotrivă din mai multe motive. În primul rând ca să sancţionez ipocrizia PSD. PSD nu a avut nicio urmă de bun simţ când a votat pentru amânarea aplicării unor majorări salariale pentru medici şi profesori până la 1 ianuarie 2018, dar a aprobat dublarea salariilor parlamentarilor începând cu 1 iulie 2017. Salariul unui parlamentar, doar indemnizaţia lui, ajunge acum la 12.000 de lei, pe lângă multe alte venituri pe care le are un parlamentar. În al doilea rând, PSD nu şi-a respectat angajamentele din campania electorală, grila de salarizare a fost schimbată. În al treilea rând faptul că Ministrul de Finanţe nu a venit în parlament să ne spună care sunt sursele de finanţare pentru aceste majorări, există riscul să mărim acum salariile cu 25 % şi să ne trezim, la fel ca şi Guvernul Boc, peste 1 an, cu tăieri de salarii de 25%. Trebuie analizat dacă acest guvern nu poate fi acţionat în judecată pentru înşelăciune. Vin în campania electorală, promit bani, înşeală electoratul după care nu se întâmplă nimic", a afirmat deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.
Dintre cei trei parlamentari de Cluj ai PNL, Adrian Oros nu a votat în niciun fel această lege, iar ceilalţi doi, Florin Stamatian şi Sorin Moldovan s-au abţinut.
Deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros: „Această lege este o făcătură"
Deputatul Adrian Oros a criticat şi el în termeni duri legea votată miercuri în parlament.
„Această lege de fapt nu este o lege. E numai o făcătură făcută pe picior. Nu are nimic de a face cu ideea iniţială de a face o lege unitară a salarizării, în aşa fel încât toţi salariaţii bugetari care au aceeaşi pregătire, acelaşi nivel de responsabilitate, dar în instituţii diferite, să beneficieze de aceleaşi salarii. În multe cazuri salariile scad şi termenele de la care se aplică aceste creşterei salariale au fost mult amânate, majoritatea se aplică din 2018, 2019, unele din 2022. Practic este o amăgire, o încercare de a amăgi electoratul, pentru aceste alegeri parţiale de duminică, pentru că de aceea a fost făcută aşa în grabă. Cel mai grav lucru este că această lege nu este susţinută de Guvern, nici premierul Grindeanu, nici Ministrul Finanţelor nu au fost prezenţi, au refuzat să vină în plen. La întrebarea noastră pusă domnului Dragnea de ce nu sunt în sală, prima dată a minţit că sunt în Franţa, dar şi ministrul de Finanţe şi premierul erau în ţară, este o minciună ieftină", a spus deputatul Adrian Oros.
5 aleşi ai PNL au votat cu puterea
Deputatul liberal de Cluj a avut şi o explicaţie pentru cei 5 parlamentari ai PNL care au votat alături de putere la această lege. „Au votat „Da" pentru că au vorbit cu primarii lor din judeţele respective. Aici iarăşi s-a făcut o chestie urâtă, încercând să întoarcă poporul împotriva parlamentului, pentru că măririle de salarii se aplică de la 1 iulie 2017. Adică cum să votez eu o lege prin care mie mi se măreşte salariul de la 1 iulie (sigur, şi la primari, care merită într-adevăr, e aiurea ca tu ca şi primar să ai al 65-lea salariu dintr-o instituţie, cum e primarul Hava de la Alba sau Boc care are al 45-lea salariu din Primăria Cluj), şi pe ceilalţi să-i împingi pe anul viitor, pe sfârşitul anului viitor sau pe unii chiar pe anul 2020 sau 2022 câmd ei nici măcar nu o să mai fie la guvernare?", a mai arătat deputatul Adrian Oros.
Mai mulţi parlamentari ai opoziţiei, atât din USR cât şi din PNL au declarat după adoptarea Legii salarizării unitare că analizează posibilitatea de a strânge semnături pentru atacarea acestei legi la Curtea Constituţională.