Cum se vede de la Cluj demisia șefului SRI: „O decizie surprinzătoare, dar benefică / „Poate candida la prezidențiale”

Cum se vede de la Cluj demisia șefului SRI: „O decizie surprinzătoare, dar benefică / „Poate candida la prezidențiale”
| Foto: flux24.ro

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, a demisionat, luni, din funcţie, motivându-și decizia ca fiind „un gest de sănătate democratică”. Experții clujeni nu exclud revenirea fostului șef SRI în politică și îl văd chiar ca pe un potențial candidat la alegerile prezidențiale din 2024.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a luat act de demisia lui Eduard Hellvig, pe care l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Într-un comunicat de presă, șeful statului îl laudă pe Hellvig pentru realizările sale la conducerea Serviciului Român de Informații.

„La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare”, susține președintele.

ZIUA de CLUJ a discutat cu câțiva specialiști ai Clujului pe zona politică și i-a chestionat referitor la decizia luată de Eduard Hellvig și ce ar putea urma pentru viitorul acestuia.

George Jiglău, expert al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), este de părere că, momentul ales al acestei demisii, adică în an preelecotaral, nu este deloc întâmplător.

Pentru public cred că a fost o demisie destul de neașteptată. Mai ales că am avut perioada cu rotativa, toată atenția a fost acolo. Hellvig a menținut mai mult secret modul cum funcționează SRI-ului. Ăsta a fost unul dintre lucrurile care i se reproșa. Și faptul că nu s-a știut nimic de demisie intră tot în logica asta.

Domnul Hellvig a fost tot timpul un personaj ambițios. Știm că mai întâi a fost politician de carieră, după care a ajuns la SRI odată cu alegerea lui Iohannis ca președinte. Ne așteptăm să intre în politică, iar momentul nu cred că este întâmplător. Nu știu cât stă în picioare explicația lui referitoare la demisie. Asta ar fi valabilă doar dacă ar urma o perioadă de pauză în cariera lui.

PNL are nevoie de un candidat puternic, cu energie, cu potențial. Bineînțeles că odată ce și-a vacantat afilierea la o insituție precum SRI, devine și el un personaj la care să ne uităm în perspectiva anului viitor. Cu siguranță va fi una dintre variantele liberalilor pentru prezidențiale. PNL-ul nu are încă un candidat clar pentru asta”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, George Jiglău.

Horia Nasra, actual analist politic, dar și fost președinte al PSD Cluj, are încredere în Hellvig că dacă acesta va reveni pe scena politică se va descurca mult mai bine decât majoritatea celor aflați acum la putere.

Este o decizie oarecum surprinzătoare. Eu cred totuși că este de bun augur. O rotație la nivelul conducerii, în general a serviciilor secrete, este benefică în democrație. Eduard Hellivg a contribuit foarte mult la modernizarea SRI-ului, care este unul dintre membri de elită ai clubului de la Berna (The Club de Berne este un forum de schimb de informații între serviciile de informații ale țărilor membre UE, plus Norvegia și Elveția – n.red.).

Mie mi-a plăcut ca politician. A fost un om cumpătat. Poate fi un politician de viitor. Moștenirea de a fi șef la SRI îți aduce beneficii, dar și o privire mai atentă asupra ta. Cred că pentru politica românească ar fi un câștig. Cu siguranță ar performa mai mult decât 80% din actuala clasă  politică. Ar putea candida pentru PNL, dar cred că sunt alții pe listă înaintea lui”, a afirmat Nasra.

Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, susține că, „sănătos” pentru democrația românească ar fi ca fostul șef al SRI să nu intre în politică în perioada imediat următoare.

Din perspectivă insituțională, această demisie este justificată. La noi nu se întâmplă de obicei lucrurile așa, dar în alte părți ale lumii, dacă o persoană se află la conducerea unei astfel de instituții o perioadă atât de lungă, trebuie să ia în considerare și o plecare din funcție. De asemenea, practicile din democrațiile consolidate arată că trebuie să-ți iei un fel de carantină politică, dacă pot spune așa.

Să nu se ajungă ca informațiile pe care le-ai putut afla și influența obținută ca șef al serviciului de informații să poată fi folosite ca pârghie politică în perioada următoare. Deci, părerea mea este că s-ar impune o perioadă de câțiva ani ca el să nu fie implicat politic. Așa ar fi normal, dar nu știu dacă va fi cazul și aici.

Lumea speculează că un scenariu posibil esta ca Hellvig să preia PNL și să candideze la alegerile prezidențiale. Văd posibile aceste speculații. Nu este de dorit pentru democrația românească. Nu pentru că este domnul Hellvig implicat, dar pentru sănătatea sistemului democratic este bine ca după ce ocupi asemenea funcții să faci un pas în spate o perioadă”, a precizat Mișcoiu.

În vârstă de 48 de ani, Eduard Raul Hellvig a devenit cel de-al cincilea director al SRI la data de 2 martie 2015. Este cunoscut faptul că Hellvig este un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis, alături de care a stat în campania prezidentială din 2014.

Comenteaza