Dan Codrean: 5 lucruri pe care vreau să le schimb la Cluj

Dan Codrean: 5 lucruri pe care vreau să le schimb la Cluj

Candidatul Pro România la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca enumeră cinci exemple de îmbunătățiri pe care dorește să le facă în oraș, după victoria în alegerile locale.

1. Aer mai curat

Primăria se lăuda în urmă cu câțiva ani că orașul ar avea cel mai curat aer din Europa. S-a dovedit apoi că senzorii nu erau tocmai corect calibrați, iar după un timp au apărut alte studii care spuneau că, din contră, avem cel mai poluat aer din țară. Pare mai plauzibil al doilea caz, având în vedere că avem cele mai multe mașini pe cap de locuitor.

Ce propun eu? Mai multe spații verzi, prin achiziții de terenuri în zonele aglomerate pentru a fi transformate în mici parcuri și prin crearea de parcuri-pădure la marginea urbei. Voi încuraja pietonii, bicicliștii, transportul în comun, taximetrele și aplicațiile de ride-sharing în defavoarea mașinilor personale.

2. Trafic mai lejer

Clujul este în topul ambuteiajelor la nivel național. Ieșirea spre Florești a devenit cea mai aglomerată șosea din țară, depășind chiar drumurile din nordul capitalei, iar Calea Baciului și Calea Turzii sunt și ele mereu congestionate. Nu este un top în care vrem să fim! Fiecare clujean care petrece o oră în plus, pe zi, în mașină, ajunge să piardă un an întreg, pe parcursul vieții profesionale.

Pe lângă construirea centurilor demult promise, care va dura mulți ani, pot fi găsite și soluții mai rapide. De exemplu, poate fi regândit traseul autobuzelor, pentru a nu trece toate prin centru. Pot fi create benzi reversibile pentru mașini și pasaje subterane pentru pietoni. Licențele de taxi ar trebui date pe toată zona metropolitană, pentru că localitățile de aici sunt de facto cartiere ale Clujului. Iar pistele de biciclete trebuie completate și extinse, pentru a permite oricărui cetățean să parcurgă întreg orașul în siguranță, pe două roți.

3. Apartamente mai ieftine

Cluj-Napoca se află pe primul loc în țară la prețurile locuințelor, atât la închiriere cât și la cumpărare. Depășim chiar și Bucureștiul, deși acolo salariile sunt substanțial mai mari. Euforia imobiliară nu pare să se oprească, iar cetățenii care doresc să cumpere un apartament aici sau să locuiască într-unul își permit tot mai greu.

Dorința mea este ca primăria să-și facă un stoc de spații locative publice, pentru a le folosi atât ca locuințe sociale cât și ca apartamente pentru închiriat destinate persoanelor cu venituri reduse. Acest stoc poate fi făcut prin construire directă, achiziții de pe piața liberă și negocieri cu dezvoltatorii marilor ansambluri imobiliare. În zonele periferice poate fi crescută limita maximă de înălțime a blocurilor, pentru a da posibilitatea construirii unui număr mai mare de apartamente ieftine. De asemenea, trebuie să proiectăm din start noi cartiere complete, cu toate utilitățile și dotările necesare, inclusiv cu un procent de locuințe aflate în proprietatea autorităților.

4. Turiști mai mulți

Turismul aduce mari beneficii unui oraș. Cresc toate afacerile locale, iar asta generează locuri de muncă și venituri la bugetul local. Anul acesta a fost o excepție nefericită, din cauza pandemiei. Însă în anii anteriori, Clujul s-a bazat aproape exclusiv pe turiștii veniți la festivaluri, evenimente și în scop de business. Avem nevoie și de alți turiști, care să ajungă aici pe tot parcursul anului și să stea mai multe nopți!

În acest scop, se pot lua mai multe măsuri. Prima ar fi accesibilizarea lingvistică a orașului, adică traducerea tuturor textelor din zonele frecventate de turiști din limba română în engleză. A doua este promovarea turismului medical, în parteneriat cu spitalele publice și private. A treia ar fi semnarea de acorduri cu agențiile turistice interne și externe, pentru a plasa Clujul în ofertele lor. A patra este creșterea ofertei balneare și de distracție, prin crearea unui parc acvatic. A cincea este extinderea spațiilor pietonale din zona centrală și renovarea tuturor obiectivelor turistice, adică a monumentelor istorice și a clădirilor reprezentative.

5. Bătrâni mai fericiți

Pe măsură ce orașul devine mai prosper, crește speranța de viață și implicit se dorește și creșterea calității vieții. În ultimii ani, Clujul s-a focusat foarte mult pe tineri, pe studenți, IT-iști, festivalieri, sportivi și alte categorii, însă pare să fi uitat de numărul tot mai mare al seniorilor care trăiesc în municipiul nostru și încep să se simtă excluși din viața urbei. Eu însă nu am uitat de bunicii noștri. Am câteva idei pentru a le face viața mai relaxată și împlinită.

Pe modelul orașelor din occident, doresc să creăm centre comunitare, unde vârstnicii pot să învețe diferite meșteșuguri sau să practice activități interesante împreună cu persoane de la firme și asociații partenere, să se distreze și să interacționeze. Traseele de plimbare prin oraș pentru ei vor fi făcute mai accesibile, cu mai puține trepte și zone periculoase. Iar pentru a combate singurătatea, vom face parteneriate cu centrele de plasament și adăposturile de animale, pentru a crea programe de interacțiune între seniori și copii sau animale de companie, lucru dovedit a fi foarte benefic pentru sănătatea lor.

Advertorial publicat la comanda partidului PRO România Cluj
Comenteaza