De ce crede Cristian Diaconescu că e cel mai calificat pentru Cotroceni

De ce crede Cristian Diaconescu că e cel mai calificat pentru Cotroceni
Candidatul noului partid prezidenţial susţine că ar fi cel mai calificat candidat al dreptei pentru funcţia de preşedinte. Cristian Diaconescu spune că intelectualii care părăsesc pe bandă rulantă PMP nu înţeleg jocul politic. El îşi explică migrarea de la stânga la dreapta pe scena politică prin faptul că a refuzat să mai fie membru al PSD care s-ar fi transformat în S.A.

„Preşedintele trebuie să înceapă să funcţioneze din a doua zi de mandat, n-are timp să capete experienţă la locul de muncă, să-şi construiască un portofoliu de relaţii internaţionale. Ceilalţi candidaţi anunţaţi de dreapta n-au aceste lucruri", a afirmat Diaconescu, sugerând că el ar fi singurul care ar îndeplini condiţiile pe care tot el le-a enunţat. Experienţa ar fi putut-o câştiga în timpul în care a activat pe lângă Traian Băsescu în calitate de consilier prezidenţial, în vreme ce relaţiile internaţionale şi le-a putut construi în mandatul de ministru de Externe pe care l-a avut în guvernul Boc.

Fostul consilier al lui Băsescu susţine că n-a discutat cu acesta despre o eventuală candidatură în tandem Diaconescu, preşedinte - Băsescu, premier. „Am discutat despre orice altceva (cu Băsescu, n. red.), dar despre asta nu", a spus Diaconescu. Traian Băsescu nu a ascuns faptul că, preluând modelul Putin, şi-ar dori să preia conducerea guvernului după ce nu va mai fi preşedinte. E adevărat, el a afirmat că şi-ar dori un tandem cu Emil Boc preşedinte, dar cum, cel puţin până în acest moment, primarul Clujului nu ia în calcul o candidatură la scrutinul din noiembrie, este de aşteptat ca Băsescu să îşi dorească un tandem cu candidatul propriului său partid.

Deşi are un trecut politic consistent pe partea stângă, ca membru şi ministru PSD, apoi ca preşedinte de onoare al UNPR, Diaconescu apreciază că nu va avea o problemă în a explica alegătorilor schimbarea de macaz şi participarea în alegeri ca reprezentant al unui partid de dreapta. „În numele PSD şi al UNPR mi-am reprezentat statul şi sunt mândru că mă uit în ochii oricui, indiferent de culoarea politică. Tot ce-am făcut ca ministru (a fost ministru al Justiţiei în guvernul Năstase şi ministru de Externe în guvernul Boc - n.red.) n-a avut culoare politică. Am protejat libertatea de mişcare a românilor în Italia, împreună cu domnul avocat Aurescu am câştigat platoul continental al Mării Negre, am încheiat tratatul cu Rusia, am închis cu trei luni mai devreme capitolul de negocieri pe justiţie şi afaceri interne. Dar nu pot fi parte a unui partid care s-a transformat într-un S.A., iar când am plecat dintr-un partid n-am plecat la alt partid, ci am înfiinţat partide noi. Am încercat, cu două partide (UNPR şi PMP - n.red.) să creez altceva, pentru că o mare problemă a României este că partidele politice existente nu au profesionişti pregătiţi pentru momentul în care ajung la guvernare", a explicat Diaconescu.

El susţine că îi respectă pe intelectualii care continuă să critice sau chiar să abandoneze corabia PMP şi pune reacţiile lor pe seama incapacităţii de a înţelege jocul politic. Fără a-l nominaliza, Diaconescu i-a reproşat clujeanului Adrian Papahagi atacul, la adresa preşedintelui PMP, Elena Udrea. „Respect pe toţi cei care îşi aduc o contribuţie pentru a forma noi formaţiuni politice, cei care ies din letargie, din suficienţa unei vieţi neimplicate politic. Viaţa politică din România e aşa cum e, fie priveşti sceptic de pe margine, fie te implici şi respecţi regulile, care îţi plac sau nu, dar pe care le cunoşti când îţi asumi un demers într-un partid politic.

Senzaţia mea este că o serie dintre foştii mei colegi nu au înţeles bine cum funcţionează un partid politic şi care sunt regulile pe care fie le accepţi, fie încerci să le schimbi din interior. Mă nedumereşte ideea de a lua ţintă o femeie, una care are curajul să ia un partid nou-născut şi să se lupte cu partide şi politicieni bine fixaţi în realităţile româneşti. Ţinta este în alta parte şi o spun celor cu mai multe diplome sau mai puţine. Nu ştiu care ar putea fi rezultatul unei victorii în lupta cu Elena Udrea, dar ştiu care ar fi rezultatul unei înfrângeri în lupta cu clanurile care confiscă România, pentru că în România avem un sistem mafiot transpartinic. Iar, datorită acestui sistem mafiot transpartinic, în curând în România nu va mai exista opoziţie, vor rămâne doar disidenţi, or a trece de la lupta publică la literatura de sertar nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie.

Nu ştiu dacă aceşti oameni vor putea trece de la faza de opoziţie într-un partid în faza de disidenţă. Mi-aş dori să înţeleagă şi să modifice jocul politic, dar să participe la el în baza regulilor. Sunt oameni cu calităţi ireproşabile, dar care n-au înţeles exact jocul politic", a afirmatDiaconescu. Aminti că imediat după congresul care a ales-o cu o majoritate covârşitoare pe Elena Udrea în fruntea PMP, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, a demisionat din funcţie (înlocuit chiar de Diaconescu), urmat de mai mulţi lideri judeţeni, în vreme ce proaspăt realesul europarlamentar Cristian Preda , Teodor Paleologu şi Adrian Papahagi şi-au exprimat public nemulţumirile. Zilele acestea două nume grele au demisionat din partid, Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi, ultimul calificând-o pe Udrea drept „un produs periculos al noii generaţii de politicieni".

Video Realitatea TV Cluj

Comenteaza