Ponta scapă de urmărirea penală. Camera Deputaţilor a respins cererea DNA

Ponta scapă de urmărirea penală. Camera Deputaţilor a respins cererea DNA
Deputaţii au respins marţi în plenul Camerei solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta, iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat că votul este unul normal, adăugând că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de respecta Constituţia şi a-i apăra şi pe oamenii simpli, care nu beneficiază de sprijinul acordat lui.

"Vreau şi cred că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi de a-i apăra mai ales pe alţii, pentru că alţii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo", a spus Ponta, fără alte detalii.

Cu o zi în urmă, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, în momentul de faţă există suspiciunea rezonabilă că, în calitate de premier al României, Ponta l-a desemnat pe Dan Şova în august 2012 în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012 în cea de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în februarie 2014 ca ministru interimar al Transporturilor şi în martie 2014 ca ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de circa 250.000 de lei şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism din partea lui Şova.

"Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii" reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii" în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing, iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei", arată procurorii DNA în referatul întocmit.

Comenteaza