Ştefan Dimitriu mişcă-n front. Nu acceptă comanda lui Băsescu

Ştefan Dimitriu mişcă-n front. Nu acceptă comanda lui Băsescu
Preşedintele UNPR Cluj, Ştefan Dimitriu, nu e deloc încântat să îşi vadă partidul înghiţit de PMP. La Cluj nici măcar pentru PMP înglobarea progresiştilor nu e vreun mare gheşeft

După 24 de ani de politică de stânga (mai întâi în FDSN redenumit PDSR iar apoi PSD), şeful organizaţie clujene a UNPR nu e deloc încântat să se trezească peste noapte înregimentat, fără voia sa, într-un partid de dreapta.

„Eu nu ştiu decât ce am văzut la televizor, unde au apărut împreună domnii Băsescu şi Steriu. Aştept să primesc şi eu o înştiinţare oficială. Dacă se va organiza congres, aşa cum s-a spus, va trebui organizat mai întâi un Comitet Executiv, unde aştept să fiu chemat, şi unde să se stabilească tema congresului.

Dacă se vrea congres foarte repede, sigur că nu voi avea timp să organizez o conferinţă judeţeană, dar va trebui să convoc Biroul Executiv şi să cer părerea colegilor, pentru că nu e partidul lui tata, e suma tuturor membrilor de partid.

Avem mai mulţi consilieri locali, inclusiv un viceprimar în Turda, care au candidat pe listele PSD. Cum să le spun eu acum să nu mai meargă cu PSD? Ei au mers cu PSD pentru că se dorea ceva, acum văd că se doreşte altceva, un lucru pe care eu nu-l pot digera. Dar, repet, nu sunt singur în partidul ăsta, poate alţii îl pot digera.

Oi fi eu «prăfuit», cum îmi spunea un coleg de-al dumneavoastră de breaslă, dar aşa prăfuit cum sunt, din 1992, de când sunt în politică nu m-am uitat la dreapta, nu văd cum aş putea intra acum într-un partid de dreapta. Dar, cum v-am spus, aşteptăm îndeplinirea procedurilor statutare şi colegii vor fi cei care vor decide", a declarat Dimitriu.

Cu totul altfel se văd lucrurile din partea celor care se pregătesc să înfulece fostul partid al generalului Gabriel Oprea. „Pentru noi, un partid încă nou, toate structurile organizatorice, atâtea câte sunt ele, ale UNPR vor fi un mare ajutor în campania electorală care urmează.

Apoi parlamentarii UNPR ne vor permite, din toamnă, să avem grupuri parlamentare proprii în cele două Camere. În plus, prin fuziunea cu UNPR, partid care a intrat în parlament prin alegeri, vom obţine şi noi statutul juridic de partid parlamentar, ceea ce ne va permite să avem membri în toate secţiile de votare la alegerile din toamnă.

Pe de altă parte, cei care au vrut să plece la PSD şi cei cu probleme penale au plecat din UNPR. Să ne amintim apoi că UNPR a asigurat majoritatea parlamentară guvernului Boc. Există un nucleu dur de dreapta în UNPR. Încă n-am discutat nimic cu nimeni din UNPR la Cluj, aşteptăm mai întâi să se finalizeze fuziunea la Bucureşti", a afirmat preşedintele PMP Cluj, deputatul Adrian Gurzău.

Totuşi, la nivelul judeţului Cluj, PMP nu se va alege cu mare lucru de pe urma fuziunii cu UNPR. Celor 45 de consilieri locali pe care i-a obţinut partidul lui Băsescu în 5 iunie li se vor adăuga doar trei consilieri UNPR, câte unul în Călăţele, Ciucea şi Tureni.

Deşi Dimitriu se laudă cu mai mulţi aleşi locali, printre care consilierul judeţean Alexandru Vitan, viceprimarul Turzii Lucian Nemeş sau consilierul local din Cluj-Napoca Tothfalusi Andras, niciunul dintre aceştia nu va intra sub umbrela PMP, pentru că şi-ar pierde mandatul, urmare a legii antimigraţie.

Explicaţia e foarte simplă: în judeţul Cluj nu a existat nici o alianţă electorală PSD-UNPR. În câteva localităţi cele două partide au mers separat în alegeri, dar în rest a existat o înţelegere între cele două partide, astfel încât reprezentanţi UNPR, cum sunt cei menţionaţi mai sus, au candidat şi au fost aleşi pe listele PSD.

Numai că, pentru a putea candida pe listele PSD, legea le-a impus să se înscrie în PSD. Prein urmare, cu excepţia celor trei consilieri din Călăţele, Ciucea şi Tureni, care au fost aleşi sub sigla UNPR, toţi ceilalţi au participat în alegeri ca membri PSD. Or, pentru a deveni membri PMP, vor trebui să demisioneze din PSD, lucru care i-ar lăsa fără mandate.

Papahagi dă cu Băsescu de toţi pereţii

Membru fondator al PMP, retras între timp din politica activă, Adrian Papahagi a postat pe facebook un mesaj extrem de dur la adresa lui Traian Băsescu. Îl redăm în întregime.

„Vasile Blaga s-a dovedit decent în comparație cu Traian Băsescu. A contribuit la victoria lui Iohannis, în timp ce Băsescu a jucat subteran pentru Ponta (cei care încă nu cred, în ciuda a tot ce a declarat Udrea despre întâlnirile ei cu Ponta, Ghiță și Maior, vor avea mai devreme sau mai târziu dovada). PDL a fuzionat cu PNL, în timp ce PMP fuzionează cu UNPR.

Blaga nu s-a apucat să atace statul de drept și să înjure cancelaria Germaniei sau ambasada SUA, ca Băsescu. OK, PNL e varză, dar nu e ultima mizerie. Iohannis e slăbuț, dar nu e Ponta. Iar România ține linia statului de drept, în timp ce Băsescu-Udrea-Ponta-Ghiță pregăteau asaltul final al mafiei.

Chiar dacă am fost primul care a denunțat din interior deriva PMP, nu am înțeles destul de devreme ce se întâmplă, ca să nici nu particip în vreun fel la crearea acestui partid. Care acum va sluji cu forțe noi, uneperiste, cauza mafiei, alături de PSD și ALDE".

Comenteaza