Votul lui Cioloş, către două partide. Cum comentează analiştii clujeni opţiunea premierului

Votul lui Cioloş, către două partide. Cum comentează analiştii clujeni opţiunea premierului
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că ar vrea să audă de la premierul Dacian Cioloş şi un mesaj în care să spună că va vota PNL la alegerile din 11 decembrie. Premierul a anunţat deja cu cine va vota la alegerile parlamentare.

''Dacian Cioloş a vorbit foarte frumos despre PNL. A avut un mesaj chiar săptămâna trecută un mesaj care i-a bucurat pe membrii noştri de partid. Vă mai spun pentru că suntem între noi că m-ar bucura foarte tare să aud şi un mesaj în care va spune că votează PNL", a declarat Alina Gorghiu, la REALITATEA TV, citată de mediafax.ro.

Analiştii politici spun că PNL încearcă să câştige puncte electorale din asocierea partidului cu premierul Cioloş.

„E o chestiune de consecvenţă din partea PNL până la urmă, ei asta au făcut de la începutul campaniei, încercarea asta de a se agăţa de imaginea lui Cioloş, acesta a fost laitmotivul întregii campanii. Aproape că nici n-a mai contat foarte mult programul în sine. Poate e mai bine aşa, decât să ne luptăm care face mai mulţi kilometri de autostradă pe hârtie.

Asocierea cu anumite figuri a fost principalul mesaj al PNL, odată cu Dacian Cioloş, şi ideea că vin cu oameni noi, la Bucureşti cu doctorul Dănăilă, şi au mai fost asemenea gesturi şi în alte părţi din ţară, mai puţin la Cluj, unde ştim cine conduc listele", a declarat politologul clujean George Jiglău, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyai.

Într-un interviu pentru platforma republica.ro, Cioloş a explicat că la aceste alegeri parlamentare, va vota la o cameră cu PNL iar la cealaltă cu USR, cele două partide care şi-au declarat sprijinul pentru rămânerea sa în funcţia de prim-ministru după alegeri.

Despre anunţarea opţiunii electorale a premierului Cioloş, analistul politic George Jiglău crede că este şi un răspuns la adresa celor care îi reproşau că nu spune limpede pe cine susţine.

„Legea îi permite acest lucru, sunt două buletine de vot separate pentru cele două camere ale parlamentului. Poate e şi un gest educativ al lui Cioloş să atragă atenţia că oricine poate să facă chestiunea asta, nu neapărat să dea acelaşi vot pentru ambele camere.

E şi o formă de a se lipi la rândul lui mai decis de PNL şi USR, pentru că i s-a reproşat că nu a tras destul de tare la căruţa asta. Acum a indicat foarte clar cu cine o să voteze, sunt cele două partide care îl susţin", a precizat politologul clujean.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, Cioloş a pledat pentru USR şi PNL, "un partid purtător de speranţe", respectiv "un partid cu tradiţie democratică", afirmând că românii au de făcut o alegere clară între trecut şi viitor, pentru o "Românie a bunului simţ" şi împotriva perpetuării corupţiei, minciunii şi populismului.

"Am văzut că unii se grăbesc să spună că aş fi nehotărât, că nu îmi asum lupta electorală. Dimpotrivă, sunt foarte hotărât. Sunt hotărât să rămân consecvent credinţei pe care o am în viitorul acestei ţări, în schimbarea de care ea are nevoie. Sunt hotărât să nu fac compromisuri de dragul vreunei funcţii sau doar pentru că «aşa se face» în politică.

Sunt hotărât să-mi ţin cuvântul dat şi să-mi asum cu bună-credinţă partea de responsabilitate care îmi revine. Democraţie înseamnă că guvernarea revine celor pe care-i alegem în Parlament şi care reuşesc să formeze o majoritate. PNL şi USR mi-au propus să mă susţină pentru a continua să conduc Guvernul dacă, împreună, vor susţine o majoritate parlamentară. Votul dumneavoastră din 11 decembrie va spune asta", a afirmat Cioloş.

Comenteaza