Buna Vestire, în plină pandemie de coronavirus

Buna Vestire, în plină pandemie de coronavirus

Biserica Ortodoxă sărbătorește Bună Vestire în 25 martie a fiecărui an. Semnificația acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril o anunță pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos.

Buna Vestire, taina mai presus de taină, este considerată de către creştini, drept cea mai importantă veste din istorie: începutul mântuirii pentru om. Creștinii țin cu sfințenie această sărbătoare, având în vedere faptul că, la nouă luni distanță, se va naște domnul nostru Iisus Hristos.

Biserica ortodoxă și cea catolică susțin faptul că Bună Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locația exactă în care această minune s-a întâmplat. Creștinii de credință catolică susțin că Bună Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creștinii ortodocși consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire este considerat Începutul Mântuirii, deoarece Maica Domnului primeşte de ştire de la Arhanghelul Gavriil, că Dumnezeu a ales-o ca Fiul Său să se întrupeze din ea pentru mântuirea neamului omenesc.

Maica Domnului rămâne uimită în faţa cuvintelor rostite de Înger, deoarece vestea auzită era mai presus de legea firii: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?". Iar Îngerul i-a răspuns: "Duhul Sfânt se va coborî peste tine şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri".

Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău! (Luca 1:38), a răspuns Fecioara. Şi îndată, în sfântul ei pântece, prin lucrarea Sfântului Duh, s-a făcut zămislirea cea nespusă, fără îndulcire trupească dar cu îndulcirea duhovnicească.

Pentru că această  zămislire s-a făcut de la Duhul Sfânt şi nu prin legatură trupească, Maica Domnului a rămas Fecioară în naştere şi după naştere. Cele trei stele reprezentate în iconografie întotdeauna pe fruntea Maicii Domnului şi pe cei doi umeri ai Fecioarei, acest adevăr îl exprimă.

E sărbătoarea bucuriei şi a veseliei, în care se bucură toată făptura Cerului şi a Pământului, Îngerii şi oamenii, fiinţele văzute şi cele nevăzute. Pentru că această sărbătoare are loc în timpul Postului Mare, biserica acordă dezlegare la peşte pentru creştinii care ţin post, indiferent în ce zi cade aceasta.

Comenteaza