Revoluţie medicală cu recorduri la spitalul „Leon Daniello"

Revoluţie medicală cu recorduri la spitalul „Leon Daniello
Specialiştii de la spitalul „Leon Daniello" au stabilit un nou record la numărul de metastaze scoase de la un pacient prin chirurgie laser. Medicii de la secţia de chirurgie toracică au operat ieri o pacientă din Sibiu căreia i-au îndepărtat 73 de metastaze de pe un singur plămân.

„Oamenii vin cu speranţă la noi, după ce au văzut în media că facem operaţii laser pentru metastazele pulmonare multiple. Avem o pacientă de 47 de ani din Sibiu pe care am operat-o săptămâna aceasta. Pacienta a mai suferit o operaţie de cancer la sân. I-am scos 73 de metastaze de pe un plâmân. Peste 3-4 săptămâni urmează să o operăm şi la celălalt plămân. Practic avem o medie de două operaţii pe săptămână pe pacienţi care au aflat din presa de chirurgia metastazelor pulmonare cu laser. Suntem şi noi mulţumiţi că putem să facem ceva pentru pacienţi", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Dan Nicolau, şeful secţiei de chirugie toracică din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello".

Săptămâna trecută, medicii de la Cluj au operat o altă pacientă de 32 de ani căreia i-au scos 43 de metastaze de pe plâmânul drept. Prima operaţie laser pe metastaze pulmonare a fost făcută în urmăr cu două săptămâni, după ce secţia de chirurgie toracică a fost dotată cu un aparat laser pentru astfel intervenţii. A fost prima operaţie realizată în cadrul unui spital din România dotat cu un asfel de aparat. În alte centre din ţară s-au mai făcut intervenţii, însă demonstrative, acestea neavând în dotare aparate laser. Tehnologia laser costă pe piaţă 100.000 de euro, însă spitalul clujean a obţinut-o pentru 25.000 de euro, fonduri care au provenit de la Consiliul Judeţean în subordinea căruia se află unitatea medicală. "Intervenţia laser pe metastazele pulmonare schimbă pronosticul şi speranţa de viaţă a pacientului cu cel puţin 12 luni. Este vorba despre o şansă pentru pacienţii cu metastaze pulmonare. În mod normal, ei sunt trimişi la chimioterapie. Metastazele sunt greu influenţate de aceasta. Este chiar o revoluţie ce încercăm noi la Cluj", a evienţia beneficiile operaţiilor laser, doctorul Nicolau. Tehnologia laser pentru intervenţiile chirugicale miniinvazive, faţă de chirurgia toracică clasică, permite intervenţia în vederea extirpării tumorii, cu avantaje reale pentru pacienţi: scurtarea duratei spitalizării, ameliorarea confortului de viaţă, scăderea durerilor postoperatorii, recuperare mai rapidă, rată mai mică a complicaţiilor după operaţie.

 

 

Comenteaza