Laserul de la Leon Daniello, intrat în rutina operaţiilor

Laserul de la Leon Daniello, intrat în rutina operaţiilor
O tânără de 32 de ani a fost operată, ieri, la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello de metastaze pulmonare multiple. Reprezentanţii unităţii medicale recent dotate cu tehnologie laser pentru astfel de intervenţii au precizat că aparatul chiar se foloseşte.

"În loc de conferinţa de presă...astăzi (ieri - n.red.) am operat o tânără de 32 de ani, operată anterior pentru sarcom membru inferior stâng şi i-am extirpat 42 de metastaze de pe plămânul drept. Vorbim de o mamă a doi copii. Asta spune mult despre eficienţa unei investiţii în aparatură medicală performantă, investiţie făcută cu masură şi înţelepciune. Sper ca "urechea" preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu să rămână deschisă", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello".

În urmă cu o săptămână acesta a organizat o conferinţă de presă, la puţin timp de la intrevenţia făcută pe o altă pacientă, de 56 de ani, cu mestaze pulmonare multiple, după ce secţia de chirurgie toracică a fost dotată cu un aparat laser pentru astfel intervenţii. A fost prima operaţie realizată în cadrul unui spital din România dotat cu un asfel de aparat. În alte centre din ţară s-au mai făcut intervenţii, însă demonstrative, acestea neavând în dotare aparate laser. Tehnologia laser costă pe piaţă 100.000 de euro, însă spitalul clujean a obţinut-o pentru 25.000 de euro, fonduri care au provenit de la Consiliul Judeţean în subordinea căruia se află unitatea medicală. Preşedintele Horea Uioreanu a promis chiar că va continua, începând cu 2014, să aloce fonduri pentru datarea cu aparatură performantă a unităţilor medicale clujene din subordine.

"Intervenţia laser pe metastazele pulmonare schimbă pronosticul şi speranţa de viaţă a pacientului cu cel puţin 12 luni. Este vorba despre o şansă pentru pacienţii cu metastaze pulmonare. În mod normal, ei sunt trimişi la chimioterapie. Metastazele sunt greu influenţate de aceasta. Este chiar o revoluţie ce încercăm noi la Cluj", a evienţia beneficiile operaţiilor laser, doctoral Nicolau. Tehnologia laser pentru intervenţiile chirugicale miniinvazive, faţă de chirurgia toracică clasică, permite intervenţia în vederea extirpării tumorii, cu avantaje reale pentru pacienţi: scurtarea duratei spitalizării, ameliorarea confortului de viaţă, scăderea durerilor postoperatorii, recuperare mai rapidă, rată mai mică a complicaţiilor după operaţie.

Etichete
Comenteaza