Premiera mondială realizată în România: Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Premiera mondială realizată în România: Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics, a  atins puterea de 10 PetaWatts. 

Componenta romaneasca a Proiectului ELI este axata pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) si se construieste la Magurele, in cadrul Institutului pentru Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Sistemul, a carui instalare in cladirea ELI-NP a inceput in septembrie 2016, s-a aflat in procedura de testare finala, atingandu-se, in acest moment, puterea propusa de 10 PW, cea mai mare putere din lume. Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizica, profesorul Gerard Mourou sublinia public rolul major cu care constructia acestui sistem in Romania a contribuit in acordarea acestei distinctii.

Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele: "În acest moment, putem să pregătim experimentele viitoare, să începem probele în toamnă și să încercăm să deslușim ce se întâmplă când materia e supusă unor condiții atât de extreme, ca a zecea parte din întreaga putere a Soarelui concentrata pe un milimetru."

Fasciculul, unic în lume, va influenţa în timp mai multe domenii, intre care fizica, astronomia şi medicina.

Călin Alexandru Ur, director tehnic Insitutul ELI-NP: "Cercetări care vor influenţa imagistica medicală, dar și cercetări care vor duce la o îmbunătăţire a metodeor de tratament al cancerului, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Noi suntem la un început acum."

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Cercetarii si Inovarii, a urmarit indeaproape implementarea proiectului ELI-NP, asigurand intreg suportul necesar pentru finalizarea in conditii optime a acestuia, astfel incat sa fie realizate toate obiectivele asumate. Acest succes deosebit - realizarea celui mai puternic laser din lume - a fost marcat miercuri, 13 martie 2019,  printr-un eveniment organizat la ELI-NP Magurele.

“Avem toate motivele sa ne mandrim cu faptul ca oamenii de stiinta romani, alaturi de specialisti de talie internationala au reusit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementarii proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialistii au facut un pas urias in cautarea unor raspunsuri practice in domenii importante precum inlocuirea tehnologiilor costisitoare in domeniul energiei sau cercetarea unor metode revolutionare in domeniul medical. Felicit echipa de cercetatori de la ELI-NP si ii asigur de intreaga sustinere a Guvernului”, a afirmat premierul Viorica Dancila.

 

Comenteaza