Medicii atrag atenţia: sindromul "inimii zdrobite" există

Medicii atrag atenţia: sindromul
Un studiu finanțat de British Heart Foundation indică faptul că "sindromul inimii zdrobite" poate provoca leziuni de durată la nivelul muşchiului cardiac.

Cunoscut ca sindromul Takotsubo, înregistrat pentru prima dată în Japonia în 1990, este fenomenul care se referă la modul în care un eveniment stresant ivit în viaţa unei persoane, cum ar fi moartea unei persoane iubite, poate determina inima să funcționeze defectuos şi chiar să sufere modificări. 

Într-un studiu  publicat în Jurnalul Societății Americane de Ecocardiografie, cercetătorii de la Universitatea Aberdeen au examinat 52 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 28 și 87 de ani suferind de sindromul "inimii zdrobite". Pe baza ecografiilor și a scanărilor RMN cardiace, medicii au descoperit că afecţiunea a afectat permanent modul în care funcţionează pompele din inimă. Sindromul poate întârzia mișcarea mușchiului cardiac în timpul bătăii inimii.

"Credem ca oamenii care au suferit de cardiomiopatia takotsubo s-ar putea recupera complet, fără intervenţie medicală", a declarat Dr. Dana Dawson de la Universitatea din Aberdeen, autorul principal al studiului. "Am demonstrat că această boală are efecte dăunătoare de durată asupra inimilor celor care suferă de ea".

Studiile recente au aratat că afecţiunea nu este chiar atât de rară, precum se credea, astfel că stabilirea cât mai precisă a efectului pe care-l are asupra inimilor celor suferinzi este din ce în ce mai important.

De asemenea, s-a constatat că porţiuni ale mușchilor cardiaci au fost înlocuite de cicatrici fine. Acestea reduc elasticitatea inimii și o împiedică să se contracte în mod corespunzător. Rezultatele ar putea explica de ce persoanele care suferă de acest sindrom au rate similare de supraviețuire pe termen lung cu persoanele care suferă de un atac de cord.

Potrivit BBC News, între 3 şi 17 la sută dintre persoanele cu sindrom Takotsubo mor în termen de cinci ani de la diagnostic. 

Studiul a mai arătat că la unii dintre pacienţii care au dezvoltat sindromul Takotsubo, diferite aspecte ale funcţiei cardiace rămân anormale până la 4 luni după afectare, a declarat profesorul Metin Avkiran, director medical asociat la British Heart Foundation.

"Este îngrijorător. Inimile acestor pacienți par să prezinte o formă de cicatrizare, iar recuperarea completă poate dura mult prea mult sau chiar nu poate avea loc, cu tratamentele actuale".

Rezultatele studiului subliniază necesitatea găsirii de urgenţă a unor tratamente eficiente pentru această afecţiune cardiacă.

Prin urmare, se pare că un eveniment deosebit de stresant poate avea consecinţe serioase şi durabile asupra sănătății şi, se pare că nu timpul nu poate întotdeauna repara o inimă care a fost zdrobită.

 

sursa: iflscience.com

Comenteaza