15% dintre copiii români sunt obezi. Elevii clujeni, învăţaţi cum să trăiască sănătos

15% dintre copiii români sunt obezi. Elevii clujeni, învăţaţi cum să trăiască sănătos

Copiii obezi au un risc crescut de probleme de sănătate. Peste 1.000 de elevi de gimnaziu au învăţat cum să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, prin jocuri şi activităţi practice desfăşurate în şcolile din Cluj.

 

Proiectul educațional pilot "Să mâncăm sănătos" a implicat, în anul școlar 2017-2018, elevii din 16 școli din Cluj-Napoca în activități practice, jocuri, simulări de rol, dezbateri și discuții libere, ajutându-i să înțeleagă importanța adoptării unor obiceiuri alimentare potrivite.

"Să mâncăm sănătos" este un proiect plin de energie și creativitate derulat într-o atmosferă fantastică, atât în cadrul activităților la clasă, dar și cu ocazia vizitelor realizate de elevi în magazinul nostru. Am avut alături de mine colegi care au răspuns provocării de a deveni voluntari în cadrul parteneriatului nostru cu Junior Achievement și am trăit cu toții sentimentul că întoarcem un pic din bunătatea și șansa pe care le-am “primit” în meseriile noastre! A fost grozav și provocator să mergem la clase, să venim către preadolescenți pe care sperăm să-i câștigăm ca promotori ai soluțiilor pentru o viață sănătoasă!", a declarat Augusta Preutescu, director magazin partener.

În cadrul modulului "Să mâncăm sănătos", copiii au participat la activități de învățare practică, pe parcursul cărora: au înțeles modul în care organismul obține energie din alimente; au aflat care sunt principalele categorii de alimente și rolul nutrienților pentru organism; au descoperit cum se citește și se interpretează conținutul etichetelor alimentelor şi au experimentat alegeri alimentare inteligente, care asigură echilibrul nutriție – activitate fizică.

Activitățile s-au desfășurat în principal la școală, sub îndrumarea profesorilor, pe baza unui training gratuit și a kitului de materiale educaționale (ghidul profesorului, jurnalul elevului) distribuit în școlile participante.

O parte dintre clasele înscrise în proiect au beneficiat de prezența a nouă consultanți voluntari, care au participat la activitățile din școli, le-au împărtășit elevilor experienţe legate de o alimentaţie corectă, un stil de viață sănătos, cumpărături inteligente și tipuri de meserii.

„Problema alimentației nesănătoase și a creșterii procentului obezității în rândul copiilor și adolescenților a devenit tot mai acută în societatea noastră, iar părinții așteaptă și de la școală măsuri în acest sens. Activitățile au urmărit familiarizarea elevilor cu anumiți termeni, au fost realizate proiecte care promovează consumul de fructe și legume, dezbateri privind cantitatea și calitatea unor alimente și s-au oferit exemple de bune practici în citirea ambalajelor. Elevii au învățat o mulțime de lucruri, pe care au început să le aplice în alimentația și în stilul lor de viață. Vizita la clasă a consultantului voluntar a fost cea mai antrenantă activitate dintre toate“, a declarat un profor participant la proiectul Să mâncăm sănătos.

Un raport  al  UNICEF  din 2010 despre starea de sănătate a copiilor de 11, 13 și 15 ani a arătat că procentul de copii obezi din țara noastră este de 15%, în timp ce doar 19% dintre copii fac suficientă mișcare zilnic.

Acelaşi studiu arată că copiii și adolescenții obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice, copilul obez având risc ridicat de a deveni adult obez.

Comenteaza