Agenţia de Transplant, o lună sub şefia unei clujence: zeci de vieţi salvate, între care 5 la Cluj

Agenţia de Transplant, o lună sub şefia unei clujence: zeci de vieţi salvate, între care 5 la Cluj

Cinci vieţi din judeţul Cluj au fost salvate, în ultima lună, în urma transplantelor de organe prelevate de Agenţia Naţională de Transplant. De asemenea, s-a împlinit o lună de zile de când la şefia ANT se află o clujeancă. 

Organe de la şapte pacienţi, prelevate în ultima lună de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), au salvat viaţa mai multor oameni din Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Viena sau Olanda. 

Insitutuţia informează, printr-o postare pe Facebook, că rinichii prelevaţi de la un copil din Oradea au salvat două vieţi la Cluj, ficatul şi corneea au ajuns la pacienţi din Bucureşti, plămânii - la Viena, iar inima - la Târgu Mureş. De asemenea, au mai fost prelevate organe de la pacienţi din Piatra Neamţ, Oradea, Deva, Baia-Mare şi de la doi pacienţi din Bucureşti.

1. Pacient- copil Oradea: 

- rinichi: 2 transplanturi Cluj
- transplant ficat: București (pacienta adolescenta)
- transplant cornee: București
- transplant plămân: Viena
- transplant cord: Tg. Mures

2. Pacient Piatra-Neamț

- rinichi- 1 transplant Iași, 1 la București
- transplant ficat - Bucuresti 
Transplant cornee-București

3. Pacient adult Oradea

- rinichi: 2 transplanturi Cluj
-transplant ficat, cornee- București
- transplant plămâni- Olanda

4. Pacient București

- transplant rinichi, ficat, cornee- București

5. Pacient Deva

- rinichi: Cluj
- transplant ficat, cornee-București

6. Pacient Baia-Mare

- rinichi: Cluj
- transplant ficat -București

7. Pacient București

- transplant rinichi, ficat- București

Anca Mureşan, o lună la şefia ANT 

Medicul Alexandra Anca Mureşan (căsătorită Baculea) a fost numit de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), la data de 4 iulie 2018. 

Directorul executiv al ANT, Anca Mureşan este medic primar în chirurgie generală din 2013. Până în iulie 2018 şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gatroenterologie şi Hepatologie "prof. dr Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

„Se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, la momentul numirii noului director executiv.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT, se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate trasplantării.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus, după aflarea veştii, că tânărul Călin Farcaş, care aştepta un transplant pulmonar, a murit, că Ministerul are obligaţia să „facă de urgenţă curăţenie în viermuiala de la Agenţia Naţională de Transplant”.

Numirea noului şef ANT a fost făcută în contextul în care un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit după ce a aşteptat doi ani să primească un nou plămân.

Comenteaza