Capsulită adezivă (umărul înghețat): definiție, simptome, cauze și tratament

Capsulită adezivă (umărul înghețat): definiție, simptome, cauze și tratament

Umărul înghețat, cunoscut și sub denumirea de capsulită adezivă, este o afecțiune caracterizată prin rigiditate și durere la nivelul articulației umărului. Semnele și simptomele încep de obicei treptat, se agravează în timp și apoi se rezolvă, de obicei în decurs de unu până la trei ani.

Riscul de a dezvolta umărul înghețat crește dacă vă recuperați dintr-o afecțiune sau procedură care vă împiedică să vă mișcăți brațul - cum ar fi un accident vascular cerebral sau o mastectomie.

Este neobișnuit că umărul înghețat să reapară în același umăr, dar unii oameni îl pot dezvolta în umărul opus.

Care sunt simptomele caracteristice umărului înghețat?

Umărul înghețat se dezvoltă, de obicei, încet și în trei etape. Fiecare etapă poate dura câteva luni.

Etapa de îngheț: Orice mișcare a umărului provoacă durere, iar gama de mișcare a umărului începe să devină limitată.

Etapa de înghețare: Durerea poate începe să scadă în această etapă. Cu toate acestea, umărul devine mai rigid și utilizarea acestuia devine mai dificilă.

Etapa de decongelare: Gama de mișcări din umăr începe să se îmbunătățească.

Pentru unii oameni, durerea se agravează noaptea, uneori perturbând somnul.

Care sunt cauzele apariției umărului înghețat?

Oasele, ligamentele și tendoanele care alcătuiesc articulația umărului sunt înglobate într-o capsulă de țesut conjunctiv. Umărul înghețat apare atunci când această capsulă se îngroașă și se strânge în jurul articulației umărului, restricționându-i mișcarea.

Medicii nu sunt siguri ce influențează apariția umărului înghețat la unele persoane. Totuși, aceștia au demonstrat că este mai probabil că persoanele cu diabet zaharat sau cei care au fost nevoiți să imobilizeze recent umărul pentru o perioadă lungă de timp (cum ar fi după o intervenție chirurgicală sau o fractură de braț) să fie mai predispuși să dezvolte un umăr înghețat.

Care sunt factorii de risc care influențează apariția umărului înghețat?

Anumiți factori vă pot crește riscul de a dezvolta umăr înghețat:

Vârsta și sexul: Persoanele cu vârsta peste 40 de ani, în special femeile, sunt mai susceptibile de a avea umărul înghețat.

Imobilitate sau mobilitate redusă: Persoanele care au avut imobilitate prelungită sau mobilitate redusă a umărului prezintă un risc mai mare de a dezvolta umăr înghețat.

Persoanele care au anumite boli par a avea mai multe șanse de a dezvolta umărul înghețat. Bolile care ar putea crește riscul includ:

  • Diabet
  • Tiroida hiperactivă (hipertiroidism)
  • Tiroida subactivă (hipotiroidism)
  • Boala cardiovasculară
  • Tuberculoză
  • Boala Parkinson

Cum se tratează umărul înghețat?

Medicamentație

Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate cu umărul înghețat. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru calmarea durerii, precum și antiinflamatoare.

Fizioterapie

Un fizioterapeut vă poate învăța exerciții de mișcare pentru a vă ajuta să vă recuperați mobilitatea în umăr. Angajamentul de a face aceste exerciții este important pentru a accelera recuperarea mobilității.

Un fizioterapeut va decide numărul de sesiuni de care fiecare pacient are nevoie, acesta depinzând de modul în care umărul răspunde la tratament.

Fizioterapeutul va verifica, în primul rand, cât de grav este afectată mișcarea umerilor. Apoi, acesta poate recomanda o serie de exerciții și de tratamente personalizate pe nevoile pacientului.

Tratamentele recomandate de fizioterapeut pot fi:

  • Exerciții de întindere
  • Exerciții de forță
  • sfaturi de corectare a posturii
  • sfaturi pentru ameliorarea durerii

Dacă aveți încă durere după ce ați terminat ședințele, reveniți la medicul fizioterapeut. Este posibil să prescrie mai multă fizioterapie sau să încerce un alt tratament.

Proceduri chirurgicale și alte proceduri

Majoritatea umerilor înghețați se vindecă singuri în decurs de 12 până la 18 luni. Pentru simptome persistente, medicul poate sugera:

Injecții cu steroizi: Injectarea corticosteroizilor în articulația umărului poate ajuta la scăderea durerii și la îmbunătățirea mobilității umărului, în special în primele etape ale procesului.

Distensie articulară:  Injectarea apei sterile în capsula articulară poate ajuta la întinderea țesutului și poate facilita mișcarea articulației.

Manipularea umărului: această procedură se face sub un anestezic general, astfel încât pacientul să fie inconștient și să nu simtă durere. Apoi, medicul mișcă articulația umărului în direcții diferite, pentru a ajuta la slăbirea țesutului strâns.

Intervenție chirurgicală: Folosirea chirurgiei pentru tratarea umărului înghețat este o decizie rară, dar dacă nimic altceva nu a ajutat, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul cicatricial și aderențele din interiorul articulației umărului. Medicii efectuează de obicei această intervenție chirurgicală cu instrumente tubulare iluminate, inserate prin mici incizii în jurul articulației (artroscopic).

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

Comenteaza