Advertorial Durerile de dinți la bebeluși, când să mergi la medic?

Durerile de dinți la bebeluși, când să mergi la medic?

Când auzim de durerile de dinți la bebeluși, mintea ne fuge imediat la un bebeluș agitat, iritabil, care plânge mult și ar băga orice în gură.

Ca să trecem în revistă cele mai importante aspecte ale durerilor de dinți la sugari, trebuie să menționăm că acestea apar între 5-30 de luni de viață a copiilor (în general încep la 4-7 luni), în mod variabil, în episoade corespunzătoare erupțiilor dentare. Durerea asociată unui singur episod durează cam 24-72 de ore înainte de apariția dintelui.

În ce ordine apar dinții?

Incisivii de jos apar primii, între 5-7 luni. Urmează incisivii superiori, între 6-8 luni, iar apoi incisivii laterali superiori, între 9-11 luni. Incisivii laterali inferiori apar între 10-12 luni.

Primii molari pot erupe între 12-16 luni, urmați de canini - între 16-20 de luni. Molarii secundari erup între 20-30 de luni.

Care sunt simptomele erupției dentare?

  • gingii umflate, cu apariția unei zone albicioase în marginea arcadei
  • iritabilitate
  • lipsa poftei de mâncare, în special pentru alimente solide
  • salivat excesiv
  • rosul degetelor și al jucăriilor
  • febra ușoară

Uneori, poți observa înroșirea obrazului pe partea corespunzătoare apariției dintelui sau chiar o erupție la nivelul feței. Unii bebeluși își pot freca în mod insistent urechea sau pot avea tulburări de somn.

Trebuie să știi și câteva dintre simptomele care nu pot fi atribuite dentiției:

  • febra mai mare de 38 grade C sau convulsiile febrile
  • diareea, vărsăturile
  • congestia nazală și tusea
  • plânsul neconsolat, agitația
  • refuzul sânului și al biberonului

Dacă cel mic are astfel de simptome, recomandăm vizita la un medic pediatru, pentru a exclude alte condiții medicale ce ar putea necesita tratament.

Cum poți ameliora durerile asociale dentiției?

  • oferă-i jucării special destinate pentru dinți, evită jucăriile de plastic ce s-ar putea rupe sau inelele umplute cu lichid
  • masează-i gingiile
  • oferă-i un prosop/ o hăinuță umedă, ținută la frigider pentru 15-30 de minute, pe care să o roadă
  • îi poți oferi și degetele tale pentru ros, dar ai grijă să te speli bine pe mâini înainte
  • o banană înghețată sau fructe de pădure pot fi o variantă pentru copiii cărora deja li s-a facut diversificarea pentru ele
  • fii alături de copilul tău, atunci când cere în brațe, legănat, hrănit etc
  • poți administra antialgice la prescripția medicului. Întreabă doctorul înainte să folosești homeopate.

Atenție! Nu schimba orarul de somn al copilului, ci încearcă să menții aceeași rutină de somn, oferindu-i copilului tot confortul, pentru a nu provoca probleme de somn ulterior.

Este bine să folosești gel pentru gingii la bebeluși?

FDA (Food and Drug Administration) nu recomandă utilizarea benzocainei/ lidocainei la copiii mai mici de 2 ani, deoarece au riscuri asociate importante și se pare că efectul lor în tratamentul durerii orale cauzate de erupția dentară este redus.

Benzocaina se găsește în numeroase produse farmaceutice vândute fără prescripție medicală și a fost asociată cu risc de methemoglobinemie (afecțiune în care este tulburat transportul oxigenului prin sânge).

Nici preparatele homeopate nu sunt recomandate, deoarece FDA a descoperit prezența belladonei (o substanță toxică) în anumite tablete homeopate utilizate pentru durerile dentare.
Ibuprofen și paracetamolul pot fi utilizate la sugarii peste 3 ani. Nu administrați aspirină copiilor sub 16 ani.

Nu este recomandată utilizarea lănțișoarelor sau a brățărilor pentru dentiție, deoarece au risc de înec, strangulare, leziuni orale sau infecție.

Cand trebuie să apelez la medic?

De regulă, erupția dentară este gestionată cu ușurință acasă. Apelează la medicul stomatolog atunci când bebelușul are modificări serioase de comportament (plâns exagerat, iritabilitate) sau atunci când dentiția interferă cu alimentația sau băutul.

Nu uita! Imediat ce dinții copilului încep să erupă, trebuie să începi periajul acestora, cu periuțe special destinate și pastă de dinți adecvată vârstei. De asemenea, se recomandă vizita la stomatolog cât mai devreme, când apar dinții, chiar la copii sub 1 an. Acest lucru este benefic pentru a primi cele mai bune sfaturi în îngrijirea cavității bucale a copilului și pentru a observa din timp orice problemă ce poate fi ușor corectată.

Te așteptăm la clinica Physiomedica, unde oferim copilului un mediu prietenos, în care să nu resimtă stresul de a veni la un medic. Pentru acest lucru, dr. Alexandra Maxim îți stă la dispoziție, cu servicii stomatologice de cea mai înaltă calitate, multă empatie și drag față de cei mici.

Comenteaza