Doi litri de apă pe zi? "Recomandarea nu este deloc susţinută ştiinţific"

Doi litri de apă pe zi? "Recomandarea nu este deloc susţinută ştiinţific"

Un nou studiu contrazice recomandările experților de până acum, care ne sfătuiau să bem doi litri de apă pe zi.

Doi litri de apă pe zi, cantitatea pe care experţii ne-au sfătuit să o bem, ar fi prea mult pentru organism, afirmă un studiu publicat în revista autorizată Science, care ar face diferenţa pentru că este considerat cel mai riguros şi mai complet pe această temă: a evaluat aportul de apă a peste 5.000 persoane, ajungând la concluzia că o cantitate ideală ar varia de la 1,5 litri la 1,8 litri. Nicidecum doi litri.

Studiul japonez foarte riguros a evaluat aportul de apă a 5.604 de persoane cu vârsta cuprinsă între 8 zile şi 96 de ani. Persoane provenite din 23 de ţări, scrie Mediafax. Particularitatea cercetării a fost modul în care oamenii de ştiinţă au reuşit să măsoare cât de repede este consumată apa: participanţii au băut apă cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului inofensiv, a cărui rată de eliminare a fost calculată în detaliu.

În acest fel, s-a determinat schimbul de apă al fiecărei persoane (câtă apă se consumă pe zi), ceea ce reflectă în mod direct care ar trebui să fie necesarul ideal de apă.

S-a văzut că mulţi oameni necesită doar 1,5 până la 1,8 litri pe zi şi că valorile depind de mulţi factori externi (de mediu) şi interni (fiziologici). Cele mai mari valori observate au fost cele ale bărbaţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Femeile între 20 şi 40 de ani aveau o medie de 3,3 litri pe zi, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

În condiţii similare, bărbaţii consumă cu aproximativ jumătate de litru de apă mai mult în fiecare zi decât femeile. Consumul scade odată cu vârsta, creşte la cei care trăiesc în zone calde, umede şi la altitudini mari. Sportivii şi femeile însărcinate consumă mai mult. Nou-născuţii au cea mai mare rată de rotaţie: înlocuiesc 28% din rezervorul de apă în fiecare zi.

Apa din alimente

Motivul principal este următorul: necesarul nostru zilnic de apă este satisfăcut şi de alimente (care conţin apă), aşa că dacă urmaţi deja o dietă sănătoasă şi echilibrată, în primul rând bogată în legume şi fructe, nu trebuie să beţi doi litri, este concluzia studiului.

„Dacă mănânci doar pâine, slănină şi ouă, nu vei obţine multă apă din alimente, dar dacă mănânci carne, legume, peşte, paste şi orez poţi obţine aproximativ 50% din nevoile tale”, explică Yosuke Yamada, de la Institutul National de inovare biomedicală, de sănătate şi nutriţie din Japonia. El este unul dintre primii autori ai articolului.

Comentând rezultatele cercetării pentru The Guardian, profesorul japonez a subliniat de mai multe ori că „actuala recomandare (n.r. - doi litri de apă pe zi) nu este deloc susţinută ştiinţific”.

Comenteaza