Grupa de sânge şi bolile cardiovasculare. Cine este mai expus

Grupa de sânge şi bolile cardiovasculare. Cine este mai expus
Cercetării olandezi afirmă că ar exista o legătură între grupa de sânge non-0 și un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cercetării olandezi afirmă că ar exista o legătură între grupa de sânge non-0 și un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Analizând starea de sănătate a peste 1,3 milioane de persoane s-a constatat că cei cu alte tipuri de sânge decât 0+ sau 0- au avut cu 9% mai multe probleme cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, dar încă nu sunt siguri ce provoacă legătura.

Cu toate astea, până nu se va stabili cu certitudine o legătură între aceste probleme de sănătate şi grupa de sânge, este prea devreme să se afieme că anumite tipuri de sânge măresc riscul de apariție a problemelor cardiovasculare - în definitiv, corelația nu este egală cu cauzalitatea.

Dar, pentru că, asocierea grupului sanguin cu sănătatea inimii - la nivelul eşantionului studiat - este destul de mare, se crede că acest aspect merită investigații suplimentare.

"S-a sugerat că persoanele cu grupuri de sânge non-0 (A, B, AB) prezintă un risc mai mare de atacuri de inimă și mortalitate cardiovasculară totală, dar acest fapt rezidă din nişte studii de caz monitorizate, dar care nu reprezintă o certitudine", a declarat cercetatorul Tessa Kole, de la Centrul Medical Universitar Groningen din Olanda.

"Dacă acest lucru ar fi confirmat, ar putea avea implicații importante pentru medicina personalizată."

Cercetări anterioare au sugerat că ar putea exista o legătură între tipurile de sânge non-O și riscul de a suferi boli cardiace - un studiu din 2015 a constatat că persoanele cu tipuri de sânge A au avut colesterol mai mare decât alte tipuri de sânge.

Dar cauza biologică a acestei creșteri a rămas neclară.

În încercarea de a desluşi cât mai exact ce se întâmplă, cercetătorii olandezi au analizat date privind mai mult de 1,3 milioane de persoane luate din 11 grupuri diferite de cercetare.

În eșantionul studiat 771 113 persoane au avut un grup de sânge non-0, iar 519.743 persoane, un grup de sânge 0.

S-a constatat că în jur de 14 din 1000 de persoane cu grupa 0 au suferit un eveniment cardiovascular - de la atac de cord şi accident vascular cerebral, la boala coronariană şi insuficienţă cardiacă.

În cazul persoanelor cu grupuri de sânge non-0, rata a fost de aproximativ 15 din 1000.

"Demonstrăm faptul că un grup de sânge non-0 este asociat cu un risc crescut de apariție a evenimentelor coronariene cu 9% și cu un risc crescut de apariție a evenimentelor cardiovasculare cu 9%, în special infarctul miocardic", a spus Kole.

Este o creștere destul de mică a riscului din perspectiva unui individ, dar la nivel de populație, datele ar putea fi relevante.

O posibilă explicație ar putea fi faptul că transportatorii de grupuri de sânge non-0 au concentrații mai mari de proteine ​​de coagulare a sângelui care a fost asociat cu evenimente legate de cheaguri de sânge, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Nivelurile mai mari de colesterol găsite în tipurile de sânge A ar putea, de asemenea, să influențeze rezultatele, precum și faptul că, o moleculă legată de inflamație, prezintă un nivel mai crescut la cei cu un grup de sânge non-0.

Acestea însă, sunt doar ipoteze pentru moment, dar echipa de cercetători doreşte să extindă studiile privind această posibilă corelaţie.

Trebuie subliniat faptul că studiul, care a fost prezentat în aprilie la Heart Failure 2017, cel de-al 4-lea Congres Mondial privind insuficienţa cardiacă acută, nu a fost publicat încă în vreo publicaţie de specialitate, prin urmare, datele acestuia trebuie tratate cu prudenţă.

Oricum ar fi, vestea bună este că, chiar dacă tipul de sânge contribuie ar contribui la riscul dumneavoastră de a suferi de boli cardiovasculare, în realitate există factori de risc mult mai importanți despre care medicii știu deja și pe care îi putem controla în mod activ.

"Majoritatea estimărilor de risc ale unei persoane sunt determinate de vârstă, genetică (istoric familial și etnie) și alți factori de risc modificabili, incluzând dieta, greutatea, nivelul activității fizice, fumatul, tensiunea arterială, colesterolul și diabetul", spune Mike Knapton, de la British Heart Foundation, pentru BBC.

În concluzie, persoanele cu grup sanguin non 0 trebuie să ia aceleaşi măsuri ca oricine pentru a-şi reduce riscul de boală cardiovasculară, ca: îmbunătăţirea dietei, controlul greutăţii, evitarea sedentarismului, renunţarea la fumat.

 

sursa: sciencealert.com

 

Comenteaza