La ce riscuri te expun aditivii alimentari VIDEO

La ce riscuri te expun aditivii alimentari VIDEO
De sărbători, comercianţii au înregistrat încasări uriaşe la alimente, arată statisticile, iar românii au băgat adânc mâna în buzunar ca să aibă masa bogată. Numai că puţini au fost cei care au şi calculat câţi aditivi alimentari au dus acasă de la supermarket. Fapul că nu ştim să citim etichetele produselor alimentare ne situează în vârful unui top al popoarelor care mănâncă nesănătos.

În goana după cumpărături, românii uită să verifice etichetele alimentelor. Chiar dacă de acolo ne putem da seama cât de nociv sau, din contră, benefic pentru sănătate este produsul respectiv.

Puţini sunt consumatorii care verifică atent etichetele produselor atunci când îşi fac cumpărăturile. Chiar şi cei care verifică etichetele se uită mai degrabă la perioada de valabilitate a produsului. Eticheta însă poate ascunde multe capcane - un pate din ficat de pui conţine ficat de pui în proporţie de 26%. În rest slănină, proteină animală şi conservanţi.

În ţara noastră există o listă lungă de E-uri permise, deşi ele sunt interzise în alte ţări euoropene. De exemplu, aditivul E102, sau tartrazina, este interzis în câteva ţări europene, dar în România se găseşte din belşug în dulciuri şi băuturi răcoritoare. Consumată în exces, tartrazina poate duce la afecţiuni grave ale ficatului. Aşa că medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să nu punem în coş produse fără să citim etichetele.

Doctorul Adrian Copcea e nutriţionist şi explică pericolele: "citirea etichetelor este deja o necesitate în zilele noastre, pentru că există tot mai multe alimente cu multe adaosuri care sunt extrem de diferite de alimentul de baza. Citirea etichetelor este destul de dificila pentru populatia larga, chiar si pentru noi specialistii este uneori dificil sa citim toate etichetele".

Medicii specialişti ne recomandă să alegem alimentele simple, care au pe etichetă ingrediente puţine. Vom evita astfel consumul de produse bogate în aditivi alimentari periculoşi. De exemplu, E951 sau Aspartamul este un îndulcitor, poate da stări de oboseală, ameţeli sau dureri de cap şi se găseşte în băuturi răcoritoare şi dulciuri. E420, Sorbitolul, este un îndulcitor interzis sugarilor şi copiilor, folosit la băuturi răcoritoare hipocalorice, guma de mestecat şi dulciuri. Poate produce probleme digestive ca balonare, flatulenţă, dureri de stomac. E952 sau Ciclamat se găseşte în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiţi, gemuri şi produse de cofetarie. Este interzis în SUA şi Marea Britanie, poate produce cancer. În fine, E621 sau Glutamatul de sodiu provoacă migrene şi este posibil cancerigen. Poate fi găsit în lactate, mezeluri, conserve, supe instant şi condimente.


LISTA CELOR MAI PERICULOASE "E"-URI
sursa: pefaţă.ro

E951 - Aspartamul
- îndulcitor, poate da stări de oboseală, ameţeli, dureri de cap
- se găseşte în băuturi răcoritoare şi dulciuri

E420 - Sorbitolul
- îndulcitor interzis sugarilor şi copiilor, folosit la băuturi răcoritoare hipocalorice, guma de mestecat şi dulciuri
- poate produce probleme digestive ca balonare, flatulenţă, dureri de stomac

E952 - Ciclamat
- se găseşte în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiţi, gemuri şi produse de cofetarie
- interzis în SUA şi UK, poate produce cancer

E621- Glutamatul de sodiu
- provoaca migrene şi este posibil cancerigen
- poate fi găsit în lactate, mezeluri, conserve, supe instant, condimente

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza