Leguma BIBLICĂ: tratează ACNEEA, LITIAZA RENALĂ, ARTRITA şi DERMATOZELE, combate RIDURILE

Leguma BIBLICĂ: tratează ACNEEA, LITIAZA RENALĂ, ARTRITA şi DERMATOZELE, combate RIDURILE
Cultivat de cel puțin 3000 de ani în Asia de vest, a ajuns în Europa în timpul Imperiului Roman, fiind menţionat în Biblie drept unul dintre alimentele consumate de israelieni în Egipt. Bogat în substanţe nutritive, consumul său ajută la tratarea şi prevenirea afecţiunilor de tot felul.

Consumul de castravete - ca atare, murat sau sub formă de suc - este recomandat în gută, litiază renală, în curele de detoxifiere şi de slăbire, datorită aportului caloric scăzut şi capacităţii de curăţare a intestinelor, constipaţie, adjuvant în hipertensiunea arterială, artrită, colici, stări subfebrile, indigestii.

În uz intern se poate consuma ca atare sau sub formă de suc. În combinaţie cu suc de morcov, ridiche neagră şi sfeclă roşie (în cantităţi egale), poate ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. Decoctul de seminţe de castravete (o lingură la o cană cu apă) calmează tusea expectorantă. Se beau două căni pe zi.

În uz extern se aplică felii de castravete, care au rol antiinflamator în iritaţii ale pielii, pentru efectul calmant şi de restabilire a Ph-ului pielii datorită proprietăţilor astringente, acnee, dermatoze, pistrui, pete pe piele, pori dilataţi, riduri şi arsuri solare.

În cele mai multe studii de specialitate se spune că nu există reacţii adverse şi nici contraindicaţii la castraveti. Totuşi, persoanele cu hipertensiune severă, cu ascită ori cu alte afecţiuni la care aportul masiv de lichide în organism este limitat vor consuma cu măsură aceste legume, care conţin 95% apă.

Există şi persoane a căror digestie nu se împacă foarte bine cu castraveţii (în cazuri foarte rare, ei produc indigestii, dureri abdominale, stare de greaţă).

Măştile cu pulpă de castravete hidratează tenul uscat, îmbătrânit, obosit, tern, ajută la curăţarea porilor, au efect emolient dar şi degresant, împrospătează tenul şi îl revitalizează.

De asemenea, feliile de castravete aplicate pe ochi ajută la înlăturarea cearcănelor.

Sulful şi siliciul din compoziţia castrevetelui ajută la curăţarea şi catifelarea pielii, iar sucul proaspăt folosit la clătirea părului ajută la creşterea acestuia şi prevenirea ruperii firului de păr.

Comenteaza