Medicii trag un semnal de alarmă "Oboseala acumulată duce la scăderea calităţii actului medical"

Medicii trag un semnal de alarmă
Sindicaliştii din sănătate se arată nemulţumiţi de o prevedere legală care îi obligă pe medici să lucreze şi câte 31 de ore fără repaus.

„Medicii, chimişti şi biologii care efectuează gărzi, sunt forţaţi şi exploataţi prin OMS 870/2004 să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, fără nicio posibilitate de refuz", se arată într-o scrisoare deschisă, adresată premierului Dacian Cioloş. Documentul este semnat de reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica, respectiv de cei ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

"După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calităţii actului medical, cu punerea în pericol atât a vieţii pacienţilor, cât şi a medicilor, în egală măsură. În plus, există situaţii în care un medic ajunge să efectueze chiar şi şapte ori nouă gărzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal şi a asigura un act medical continuu. Garda nu este considerată timp de muncă, ceea ce se întâmplă doar în România", atrag atenţia medicii, în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii se arată nemulţumiţi şi de faptul că "garda nu este considerată nici vechime în muncă, nici în specialitate, si nici nu este privită ca experienţă profesională, situaţie întâlnită doar în România". Mai mult decât atât, aceştia spun că plata aferentă timpului de gardă suplimentar nu respectă Codul Muncii şi, deşi este fiscalizată, nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauze, "un fapt întâlnit doar în România", după cum menţionează în document.

Astfel, sindicatele îi solicită lui Dacian Cioloş, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii şi de premier, abrogarea ordinului Ministerului Sănătăţii prin care sunt nevoiţi să efectueze un "act medical continuu" şi aplicarea prevederilor Codului Muncii şi a directivelor europene privind organizarea timpului de lucru, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Comenteaza